4042
post-template-default,single,single-post,postid-4042,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten -74: Bennie and the Jets (Elton John)

Redan första pianoackordet talar tydligt om vilken låt vi lyssnar på… av någon anledning så slår Elton första ackordet en takt innan låten börjar. Producenten Gus Dudgeon funderade på detta när han mixade låten och tänkta att så gör man ju när man spelar live ibland – testar första ackordet för att höra hur det låter om det är rätt volym etc. Det fick honom att tänka; kanske ska vi göra en fejk-live av låten… lägga på lite publikljud. Han adderade ljud från en Elton John-spelning från 1972 i Royal Festival Hall och lite ljud från Jimi Hendrix spelning på Isle of Wight.

Låten är, som vanligt, skriven av Elton John och Bernie Taupin. Elton skrev musiken som en hyllning till glamrocken i Storbritannien på 70-talet. Artister som David Bowie, Marc Bolan och Gary Glitter var populära, men för Elton var det en förlängning av hans personlighet – han gillade att leva ut på scenen.

Taupins text handlar om det påhittade proto-sci-fi punkbandet Bennie and the Jets som frontas av den androgyna sångerskan Bennie som såg ut som en modell hämtad från en Helmut Newton-bild. Kompbandet The Jets bestod endast av Androider (mänskliga robotar), lite Orwellskt så där… När Taupin mer än tio år senare fick se Robert Palmers video till Addicted to Love (1985) sa han att det var exakt så han såg Bennie and the Jets i sin vision.

När Elton sedan lade till ett litet stammande – B-B-B-Bennie… sa Taupin: ”That’s a little quirk of the song which I’m sad to say I had nothing to do with. That and that wonderful big chord at the beginning. I think those two things are what probably made that song so popular. Neither of which I had anything to do with.”

Låten fanns med på Eltons platta Yellow Brick Road som släpptes redan 1973 men singeln Bennie and the Jets släpptes 1974 och blev en av det årets största låtar, bl a 1:a på Billboardlistan och även en av Elton Johns största hits!

Hey kid, shake it loose together…

She’s got electric boots, a mohair suit
You know I read it in a magazine, oh, yeah
Bennie and the Jets