4023
post-template-default,single,single-post,postid-4023,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten -74: Jungle Boogie (Kool & The Gang)

Veckans låt är en klassisk partystarter/floorfiller/dansgolvsrökare! (svårt att hitta ett bra ord som fångar känslan på svenska)… men allt låter töntigt. Vad skulle du säga? Hjälp oss gärna!

”Jungle Boogie” släpptes som singel i november 1973, men eftersom det hann bli 1974 innan den letade sig ut på dansgolven (för att stanna) får den vara med på Fredagsbiten -74. Bandets roadie Don Boyce gjorde den ikoniska bakgrundsrösten. ”Jungle Boogie” har samplats flitigt inom hip-hopen bl a av Beastie Boys och Public Enemy och även Madonna och Janet Jackson. Den har också använts i reklamfilmer för bl a Nike, Miller Lite, Fruit Of The Loom och Honda. 1994 fick låten uppmärksamhet igen när Quentin Tarrantino plockade in den på soundtracket till Pulp Fiction. Idag har de sålt över 70 miljoner album över hela världen.

Kool & The Gang grundades 1964 av bröderna Ronald Bell och Robert ”Kool” Bell, och några vänner i New Jersey. Först kallade de sig The Jazziacs, men sen testade de olika namn the New Dimensions, the Soul Town Band, and Kool & the Flames – innan de slutligen bestämde sig för att heta Kool & The Gang 1968. Bandet bestod då av bröderna Robert ”Kool” Bell (bas) och Ronald Bell (tenorsax),  James ”J.T.” Taylor (sång), George Brown på (trummor), Larry Gittens (trumpet), Dennis Thomas (altsax), Claydes Charles Smith (gitarr) och Rick Westfield (keyboards). Bröderna Bells far var kompis med jazzlegendaren Thelonious Monk, och bröderna var vänner med den nyskapande jazzmusikern Leon Thomas, och de var tidiga med att blanda jazz och r&b och gick sakta över till mer funk- och r&b-baserat sound. Ronald Bell skrev och arrade det mesta. Genombrottet kom med singeln ”Jungle Boogie” och fem år senare vann gruppen en Grammy för sin medverkan på soundtracket till filmen ”Saturday night fever”. Då hade Kool & The Gang gått mer åt discohållet, och 1980 fick de sin allra största hit med ”Celebration”, som då toppade Billboardlistan. 2019 firade de 50 år som grupp, Bell sade då till Billboard : ”Jag är mest tacksam över att vi fortfarande är lika relevanta som när vi var 19 år.” Men pandemin satte stopp för jubieumsturnén (de skulle bl a uppträtt i Stockholm) och Bell avled hastigt en kort tid senare. Idag är bara två av originalmedlemmarna kvar, Robert ”Kool” Bell och George ”Funky” Brown men Kool & The Gang turnerar för fullt och i sommar spelar de i Europa.

Veckans video är från en annan långkörare, Soul Train – ett av de längsta tv-showerna i amerikansk tv-historia, skapat av programledaren och producenten Don Cornelius med över 1100 avsnitt mellan 1971 och 2006. Utöver Kool & The Gang blev Soul Train plattform för mängder av stora artister som James Brown, Aretha Franklin, David Bowie och Michael Jackson. ”Hippest trip in America” ​som Don Cornelius alltid inledde med och han avslutade alltid showen med att säga ”…and you can bet your last money, it’s all gonna be a stone gas, honey. I’m Don Cornelius, and, as always in parting, we wish you love, peace…and SOUL!”

Nu vrider vi upp volymen och tar helg!

Get down, get down
Uh, get itFeel the funk y’all Let it flow
Get down with the boogie