4008
post-template-default,single,single-post,postid-4008,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten -74: Far Far Away (Slade)

Noddy Holder sitter på en hotellbalkong i Memphis ihop med bandets manager/producent Chas Chandler (fd. basist i The Animals och producent/manager för The Jimi Hendrix Experience.) och tittar ut över Mississippi River. Bandet hade varit på turné forever och hemlängtan var stor.

En hjulångare dyker upp och Holder mumlar ”I’ve seen the yellow lights go down the Mississippi” och Chandler säger ”Skriv den låten… nu!”. Holder gick in på sitt rum och kom tillbaka efter en halvtimma med grunderna till låten. Letting Loose Around the World kallade han låten då. Jim Lea (basist i Slade och Noddys låtskrivarpartner) skrev refrängen. 

Holder håller låten som sin favorit-Slade-låt: ”The atmosphere, the feel of it, the melody and the lyric, it all sat into place.”.

Låten släpptes som förstasingel från soundtracket till filmen Slade in Flames. Chas Chandler hade övertalat gruppen att de skulle göra en film… 

Istället för att producera en film som porträtterar Slades ”happy-go-lucky”-mentalitet, baserades berättelsen på det fiktiva 60-talsbandet Flames uppgång och fall. Far far away blev en hit och hamnade som tvåa på englandslistan och är en av bandets mest älskade låtar. För filmen gick det väl sådär… London Evening Standard uppmanade sina läsare att köpa plattan istället för att se filmen på bio.

Det är fredag, vi ger er Slades bästa låt. Mycket nöje!

 

”And I’m far, far away

But the sound of home is loud

Still is loud…”