3967
post-template-default,single,single-post,postid-3967,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten -74: The Wild One (Suzi Quatro)

Suzi Quatro slog igenom i början av sjuttiotalet på en rockscen som helt dominerades av män. Bara 154 cm ägde hon scenen i svart läder och med en stor Fender Precision Bass. ”It doesn’t occur to me if a 6-foot-tall guy has pissed me off not to square up to him. That’s just the way I am. If I wanted to play a bass solo, it never occurred to me that I couldn’t.” sa hon. I bandet ingick bl a gitarristen Len Tuckey som hon också var gift med under många år.

Suzi Quatro (Susan Kay Quatro) föddes 1950 i Detroit och växte upp i en musikalisk familj, hennes pappa, Art Quatro, var jazzmusiker. Som sexåring såg hon Elvis på tv och bestämde sig för att bli som honom. Hon sjöng och lärde sig spela bas och startade redan som tonåring bandet ”The Pleasure Seekers” ihop med sina systrar.

Det stora genombrottet kom när hon flyttade till England 1971 och upptäcktes av den brittiska musikproducenten Mickie Most, Rak Records. 1973 toppade hon listorna i både USA och Storbritannien med ”Can the Can”, ”48 crash” och  ”Devil Gate Drive”. Veckans fredagsbit är ”The Wild One” som släpptes i februari 1974 och skrevs av Nicky Chinn och Mike Chapman, låtskrivarduon som låg bakom soundet för band som Smokie och The Sweet och många fler band. De skrev bl a The Sweets ”Ballorom blitz”, ”Block Buster” och ”Wig Wam Bam” och Smokie’s megahit ”Living Next Door To Alice”, ”If You Think You Know How to Love Me” och ”Lay Back In The Arms Of Someone”.

Även om hennes största hits kom på 1970-talet har hon aldrig lämnat scenen utan fortsatt släppa egen musik (hennes plattor sålts i över 50 miljoner ex). Hon hade också en stor hit med duetten ”Stumblin In” med Smokie’s sångare Chris Norman.

Med sin energi och sitt självklara sätt att ta för sig har hon inspirerat kvinnliga musiker över hela världen, bl a Joan Jett (The Runaways), Chrissie Hynde (The Pretenders) och Debbie Harry (Blondie), The Go-Go’s och Talking Heads-basisten Tina Weymouth berättar att Suzi Quatro varit en stor förebild genom åren.

I USA är hon även känd som skådespelerska, genom birollen Leather Tuscadero i tv-serien ”Happy days” (1974-1984). – Under de säsonger jag var med var jag, bortsett från The Fonz (Henry Winkler) som var stjärnan, den som fick mest brev från fansen, säger Suzi. Skådespelartalangen verkar också ligga i familjen, Suzi är moster till Sherilyn Fenn, som bl a spelade Audrey i tv-serien ”Twin Peaks”.

I över 60 år har hon gjort sin grej och hon turnerar fortfarande.

– Jag har aldrig levt det klassiska sex & drugs & rock’n’roll-livet. Därför har jag rösten i behåll och, jag lovar, är bättre än någonsin, säger hon i till musikjournalisten Jan-Olov Andersson i Aftonbladet under en Sverige-turné 2022. När han kallar henne ”en av de första kvinnliga rockstjärnorna”, rättar hon honom snabbt och säger:

Den första! Det tar jag stolt med mig i graven, att jag var en pionjär.

Veckans video är en PR-video från PR-videons barndom inspelad i studio 1974, skön känsla med typisk sjuttiotalsestetik. Märks att de jobbat riktigt hårt i studion, många tagningar, detta var nog i slutet av dan… Kolla själva!