3748
post-template-default,single,single-post,postid-3748,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten -74: Lady Marmalade (LaBelle)

Veckans fredagsbit har väl fått en del uppmärksamhet för sin utmanade refräng (tänk 70-talets USA…) ”Voulez-vous coucher avec moi (ce soir)?” Patti LaBelle själv sa att hon inte kunde franska och inte hade koll vad hon sjöng förrän efteråt… Låten skrevs av duon Bob Crewe och Kenny Nolan, de var nya i New Orleans och lär ha inspirerats av French Quarters och Red Light District. ”Lady Marmalade” spelades först in med Nolans eget studioband The Eleventh Hour, men tog sig aldrig upp på listorna. Och där kunde det hela slutat om inte Nolan spelat Lady Marmalade för producenten Allen Toussaint som I sin tur gav låten till de coola svarta soultjejerna i LaBelle. Toussaint tillsammans med Vicki Wickham, arrade om och drog upp tempot … Patti LaBelle sjöng lead, Nona Hendryx och Sarah Dash körade kompade av The Meters. I december 74 framförde de låten på Soult Train och fick ett enormt genomslag. BANG! – så blev ”Lady Marmalade” en megahit som toppade Billboard Hot 100 i både USA och Storbritannien.

Discopubliken gillade låten lika mycket som ”etablissemanget” avskydde den, de ansåg att den glamouriserade prostitution. I en senare intervju I NME 1986 ger Patti LaBelle en annan bild: ”That song was taboo. I mean, why sing about a hooker? Why not? I had a good friend who was a hooker, and she died. She never took the mike out of my mouth and I never took the mattress from under her. She was a friend, doing her thing. It’d be like discriminating because you’re white and I’m black, or you’re gay and someone’s straight. I don’t believe in separating people. If your job is as a hooker, more power to you.”

Många har gjort covers på låten. De som haft mest framgång är All Saints från 1998, som låg etta på den brittiska singellistan, och den som Missy Elliot producerade som soundtrack till filmen Moulin Rouge 2001, med Christina Aguilera, Mýa, Pink och rapparen Lil’ Kim. Även den toppade Billboard i både USA och Storbritannien och vann en Grammy. Patti LaBelle lär ha sagt att Missy Elliots cover är hennes favorit! 

2021 meddelade Library of Congress att LaBelles, ”Lady Marmalade” ska bevaras i National Recording Registry för att den anses vara ”culturally, historicully, or artistically significant”.

”Gitchie, gitchie, ya-ya, da-da (hey, hey, hey)Gitchie, gitchie, ya-ya, here (here)Mocha Chocolata, ya-ya (ooh, yeah)Creole Lady Marmalade”