3476
post-template-default,single,single-post,postid-3476,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten – 74: Rebel Rebel (David Bowie)

Rebel Rebel släpptes som singel den 15 februari 1974 och finns även med på albumet Diamond Dogs som kom ut 24 maj samma år. Låten, som räknas som Bowies sista glamrock-låt, är uppbygd kring det klassiska gitarr-riffet som mal på igenom hela låten. Efter att ”gjort sig av” med sitt kompband the Spiders from Mars, och framförallt sin vapendragare och gitarrist Mick Ronson, tog Bowie själv över rollen som gitarrist. Han hade riffet hyfsat klart med fick lite hjälp av studiomusikern Alan Parker som finslipade till det lite. Bowie lär ha sagt till Alan Parker: ”I’ve got this riff and it’s a bit Rolling Stonesy – I just want to piss Mick off a bit!”.

 

Låten handlar om en snubbe som trotsar sina föräldrar genom att sminka sig och klä sig i kvinnokläder. Ämnen som gränsöverskridande, androgynitet, sex, party, droger och annat kul – ”You love bands when they’re playing hard You want more and you want it fast…”.

 

Länge fanns det ett rykte som sa att Rebel Rebel egentligen var en Stoneslåt och att Bowie och Stones (läs Mick Jagger) hade bytt låtar. Stones fick Angie som påstods handla om Bowies dåvarande fru och Bowie fick alltså Rebel Rebel. Idag är det väl helt klarlagt att så inte var fallet. Men fortfarande lite kittlande att fundera i de banorna…

 

Den officiella videon till låten är filmad i tv-programmet TopPop studios in Hilversum, Holland och sändes i mars 1974. Bowie introducerar sin kortlivade ”piratlook”, mimar och dansar till kalejdoskopeffekter (riktigt fränt på den tiden) med en röd Hagströmsgitarr lite nonchalant på höften (Gitarren är en H-III från Hagströms men marknadsfördes under varumärket Kent i England).

 

Senare samma dag, den 13 februari 1974, deltog Bowie i en presskonferens på Amstel Hotel i Amsterdam där han mottog Edison Award för Ziggy Stardust and the Spiders From Mars.

 

PS. Missa inte Bowiedokumentären Moonage Daydream som ligger på SVTPlay t o m 27/6.