3410
post-template-default,single,single-post,postid-3410,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten – 74: Jolene (Dolly Parton)

Ja, då är vi igång med Fredagsbiten igen. Temat i år är låtar från året 1974, alltså låtar med 50 år på nacken. Våra kriterier har varit följande; Låten skall ha varit populär under 1974 (vilket betyder att den kan vara släppt hösten 1973 men varit stor och exempelvis legat på listor 1974). Låten skall ha åldrats med stil, eller ha varit en inspiration för andra artister/låtar. Den kan oxå ha varit ett intressant inslag eller udda för sin tid. Helst allt av detta förstås… Mycket nöje!

 

Först ut är Dolly Parton med sin låt Jolene. Singeln släpptes den 15 oktober 1973 men albumet Jolene, som även innehåller låten I Will Always Love You, släptes 4 februari 1974.

Texten är baserad på en verklig händelse i Dollys liv. 1966 gifte sig Dolly med Carl Thomas Dean (de är fortfarande gifta!). När de var nygifta och hon var ute och turnerade mycket började en kvinna på deras bank i Nashville flirta rätt hårt med Carl. Dolly insåg att Carl tillbringade mer tid Jolene än vad som kändes sunt. Till en början skojade hon om det och sa till Carl: ”Hell, you’re spending a lot of time at the bank. I don’t believe we’ve got that kind of money.” Men till slut  konfronterade Dolly den rödhåriga bankkassörskan… ”Hon hade allt jag inte hade, som ben – du vet, hon var ungefär 1.80 lång och hade allt det där som en liten kort honky som jag inte hade!” …och det blev ett tvärt slut på flirtandet. Carl var väl inte heller helt oskyldig kan man tro.

Men, inget dåligt som inte har något gott med sig, tänkte väl Dolly och skrev låten. ”Och hade det inte varit för den kvinnan skulle jag aldrig ha skrivit Jolene och jag skulle aldrig ha tjänat alla de pengarna som jag gjort, så tack, Jolene.”

Bankkassörskan Jolene heter förstås något annat egentligen men namnet Jolene var inspirerat av en annan rödhårig tjej. Efter en konsert kom en 8–10-årig tjej fram och ville ha en autograf, Dolly frågade vad hon hette. Jolene svarade flickan! Jolene, det var ett vackert namn, det har jag aldrig hört förut svarade Dolly. Dolly sa att skulle skriva en låt om det och att om flickan nånsin hörde en låt som hette Jolene så skulle hon veta att den var om henne! – Värsta hatlåten tänker Jolene kanske idag?

Låten har idag (9/2-2024) 589 485 532 lyssningar på Spotify och många har gjort covers på låten, tycker att White Stripes version är fränast.

 

Lite kuriosa, Answer songs: Kirsty MacColls sång Caroline från 1995 är inspirerad av Jolene och är berättad ur Jolenes perspektiv. 2013 spelar Jennifer Nettles in låten That Girl som oxå är skriven ur Jolenes perspektiv, hon menar att Jolene blir orättvist anklagad i sången och att berättarens (Partons) man ”has a roving eye”.*

Även Cams sång Diane från 2017 är berättad ur Jolenes perspektiv. Hon sjunger till Diane (Partons karaktär), och säger att hon inte visste att ”hennes nya pojkvän” var Dianes man. Det är den ursäkt så många bedragna fruar förtjänar, men aldrig får menar hon.

 

*(If you say that someone has a roving eye, you mean that they are always sexually interested in people other than their partner. / Cambridge Dictionary)