3364
post-template-default,single,single-post,postid-3364,single-format-standard,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

På begäran: Fredagsbiten är tillbaka!

Folk har frågat oss vart Fredagsbiten tagit vägen. Roligt tycker vi, och det enkla svaret är att vi behövde en paus, efter att varje fredag (nästan) i 8 år, (2014–2022) delat med oss av en låt, en video och en story kopplat till den aktuella dagen. Bortsett från att vi haft kul och lärt oss en massa på vägen så har Fredagsbiten hittills resulterat i tre grymma låtlistor;  ”Fredagsbiten”. 7.57 h, ”Fredagsbiten 2.0 – The Second Coming” 8.04 h och ”Fredagsbiten – The Third”, 6.58 h. Vi har såklart inte slutat lyssna på musik under vår paus och nu är vi sugna på att dra igång igen.

Under 2024 har vi bestämt oss för att helt fokusera på musikåret 1974. Det var ett spännande musikår då många stora artister och band släppte odödliga plattor. För 50 år sedan var musikindustrin långt ifrån lika kommersiell som idag, då var det inte ovanligt att artister släppte flera album under samma år. 1974 var det t ex; The Sweet (2), Queen (2), Bowie (2), James Brown (2), Bob Dylan (3), Deep Purple (2), Brian Eno (2), Kiss (2), Keith Jarret (3), Lou Reed (2), Neil Sedaka (3), Sparks (2) och Frank Zappa (2) något som hade varit helt otänkbart idag. Nya musikstilar, band och artister slog igenom, musik som vi aldrig slutat att lyssna på, och som hela tiden fortsätter att inspirera dagens artister. På den tidens hitlistor dök det upp låtar från många olika genrer. Det mångfacetterade, nyskapande finns ju idag också, men tyvärr avspeglas inte det på hitlistorna, där det breda kommersiella råder och utbudet är andefattigt likriktat. Hur kunde det bli så här?

För att lyfta mångfalden i musiken låter vi oss nu inspireras av 1974. Det blir en Fredagsbit varannan fredag med början den 9 februari. Tills dess hinner du lyssna igenom våra tidigare Fredagsbitar.

Följ oss och dela gärna detta mervärde med andra musikintresserade själar därute!

 

Foto: Konstantinos Hasandras/Unsplash