3385
post-template-default,single,single-post,postid-3385,single-format-standard,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

En namngivningsprocess värd namnet!

Den så kallade ”göteborgshumorns” inverkan på namngivningsprocesser i vår stad kan nog ingen bortse ifrån. Ett intressant exempel på detta är turerna kring hur Gamla Ullevi fick sitt ”nya” namn. 

I januari 2007 påbörjades rivningen av Gamla Ullevi för att ge plats åt en ny arena på samma plats. Sensommaren 2008 blev Sture Allén (professor i språk, ledamot och ständig sekreterare av Svenska Akademin) uppringd av Göteborgs KSO Göran Johansson som frågade om han ville åta sig att föreslå namn på den nya arenan. 

Sture tackade ja till det ärofyllda uppdraget, men med facit i hand blev han väl på hemmaplan mest känd som den som föreslog att den nybyggda arenan skulle behålla det gamla namnet Gamla Ullevi… och sedan ha mage att fakturera 44800:- (ca: 64000.- i dagens penningvärde) för besväret. En smula orättvist kan vi tycka.

Lite historia. Idrottsplatsen på Tegelbruksängen (uppförd på Levgrens äng) stod klar 1896. Den byggdes av Göteborgs Velocipedklubb och hade en läktare som rymde 600 pers. Arenan revs och 1916 stod Ullervi fotbollsbana, med plats för 18000, klar. Efter några år togs r:et bort och det blev lättare att uttala – Ullevi. 

1958 skulle Sverige arrangera fotbolls-VM och en ny arena behövdes*. Redan 1955 togs första beslutet om uppförandet av den nya arenan. Av oklar anledning skulle den oxå heta Ullevi (kallad Nya Ullevi under byggtiden och även i folkmun). Detta innebar att arenan, tidigare känd som Ullevi fick byta namn till Gamla Ullevi.

Men tillbaka till Sture Allén och Gamla Ullevis nya namn. Sture berättar själv intressant om arbetets gång i en debattartikel i Göteborgs-Posten (2009-04-03). Han startade med att skapa en arbetsgrupp bestående av honom själv och fyra personer till. Han satte oxå samman ett dokument med det hundratalet namnförslag som kommit in från välvilliga göteborgare, kommunfolk och andra som kände sig kallade. Här följer några av förslagen; Fair Play Arena, Golden Park, Gothen Ball Arena, Adavallen, Kals arena, Kålleseum, Alléborgen, Allénvallen, Avstampen, Göta Lejon Arena, Göteborgsvallen, Lilla Råsunda, Stureplan, Sveavallen, Alliansarenan, Centervallen, Elvaslaget, Frisparken, Försvarsvallen, Göta stadion, Götaplasten, Göteborgen, Gothia, Kolossen, Oktogonen, Soccerskålen, Ranevi, Odensborg, Gamla Ullevi, Gôrnya Ullevi, Lilla Ullevi, Nygamla Ullevi, Gothevi, Bollevi. Många namn refererade oxå till gamla fotbollsspelare; Svarte Filip, Gunnar Gren, Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson, Pia Sundhage etc.

”Ett namn skall gälla i nutiden, men det kan ha en intressant historisk bakgrund, och det skall också kunna bli bestående för avsevärd tid framöver.” säger Sture och ”En anläggning skall ha ett officiellt namn, som kan användas i alla sammanhang. Därutöver är det naturligtvis fritt fram för smeknamn. Sådana skall inte stå på namnskyltar – då försvinner magin – utan användas i hemligt samförstånd.” Detta har med mindre framgång anammats i krogsammanhang. Klassiska restauranger som Déjà vu och Chez Ami har av nya ägare döpts till krogens smeknamn; Déjàn (uttalas Dächan) och Chezzan… Det gick väl sådär!

Sture fortsätter: ”Namnet Ullevi har i långa tider förknippats med fotbollen i Göteborg. Den första anläggningen invigdes 1916. Sedan dess har namnet i själva verket närmast tänkbara relation till platsen för den nya anläggningen. Jag blev efterhand allt mer övertygad om att den snart färdiga arena, där så många viktiga matcher skulle spelas, borde föra namntraditionen med Ullevi vidare. Den uppfattningen delade jag uppenbarligen med väldigt många.” ”Nu är det emellertid så, att det redan finns en arena med namnet Ullevi. Den heter alltså inte Nya Ullevi, som den ofta kallas. Från den anläggningen har namnet Ullevi flugit ut över världen tack vare alla de evenemang som har arrangerats där, idrottsliga, musikaliska och andra. I det läget måste alltså den nu aktuella arenan markeras på ett skiljaktigt sätt. En värdig Göteborgsknorr skulle då vara att döpa detta nya Ullevi till Gamla Ullevi.”

Sture refererar oxå till Old Trafford i Manchester som bombats och byggts om men använt sitt gamla namn.

Ett folkpartistiskt kommunalråd uttryckte att hon hade hoppats på något mer och var lite förvånad över förslaget. ”Det är lite av ett antiklimax. Jag hade väntat mig något nytt, det måste jag medge, säger hon.”

Sture och hans namngrupp lämnade in förslaget den 1 oktober 2008 och den 15:e klubbades namnet Gamla Ullevi igenom av kommunstyrelsen.

Om inte Sture (eller någon annan) blivit tillfrågad att hjälpa i namnfrågan kanske Gamla Ullevi hade fått namnet Soccerskålen, Elvaslaget, Avstampen, Adavallen  eller Frisparken. Hur kul hade det varit?

”Gamla Ullevi kan definitivt stå på en stor namnskylt, säger Sture Allén”.

Bra jobbat Sture, säger vi!

 

*Ullevi Stadion invigdes den 29 maj 1958 och som av en händelse invigdes Malmö Stadion dagen innan. Arenorna har en påtaglig likhet och är ritade av samma arkitekter – Jaenecke & Samuelson.

PS. Hör gärna av dig till oss om du behöver hjälp i en namngivningsprocess (ett kvarter, en arena, ett koncept …) Det är alltid en klok investering att ta in en second opinion från någon som inte står för nära innan namnet lanseras.

 

Källor: Göteborgs-Posten, Wikipedia.

Foto: GotEvent, Albin Olsson/WikiMedia