3113
post-template-default,single,single-post,postid-3113,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.07.22

Juli/Sommar/Semester. Vi går in i juli, årets 7:e månad och den andra sommarmånaden. Norra halvklotets, i genomsnitt, varmaste månaden och tvärtom på det södra halvklotet. Juli är döpt efter Julius Caesar och består av 31 dagar. Juli börjar alltid på samma veckodag som april och vid skottår även januari.

Juli är, eller var kanske tidigare den klassiska semestermånaden… Förr ”stängde Sverige ned” i juli under den s.k. industrisemestern – ett begrepp som lever kvar trots att det inte är helt relevant idag. Sverige stänger inte ned under juli och dessutom har de svenska semesterveckorna förskjutits något och går ofta in en bit i augusti vilket gör att vi nu ligger i fas med övriga Europas semestrar. 

Vecka 29–31 är de populäraste semesterveckorna där vecka 30 toppar listan.

Ordet semester är förstås latin och betyder typ ”6 månader” vilket var innehavstiden för vissa ämbeten i det forntida Rom. Detta medförde att ordet semester i många länder betyder termin. I Sverige gjorde vi tvärtom… vi tog efter Frankrike som på 1700-talet kallade officerarnas tjänstledighet för just semestre.

Vad är då semester egentligen? Jo, semester är en avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad, ett resultat av kollektivavtal eller vara fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare. Förövrigt är USA det enda landet i västvärlden som inte har lagstadgad semester.

Semester är svårt, man skall ha roligt, man skall uppleva saker och man skall ta det lugnt… det finns oxå många (oskrivna?) regler hur man skall bete sig för att inte störa sina med- eller motsemestrare (välj själv!). 

Är det ok att sätta sig på strandrestaurangen och äta i bar överkropp? Måste man grilla flintastek? Är det ok att lyssna på melodikrysset eller sommarprataren på radions högsta volym på stranden? Är det ok att ”parkera i 90” i motorvägens vänsterfilen eller att lägga sig väldigt nära någon annan på en ganska folktom strand? Många frågor och säkert ännu fler svar. Ett hett tips kan vara att ta en titt på Jacques Tatis Semestersabotören (Les Vacances de Monsieur Hulot) från 1953 innan man drar iväg på äventyr.

Ha tålamod och var snäll mot din familj och vänner, det kommer en höst och september är den månad då det lämnas in flest skilsmässoansökningar!

Använd solkräm!

Fredagsbiten tar nu en välbehövlig paus och är tillbax nån gång i mittan av augusti. Tack för denna semestern… öhh terminen och ha en skön lagstadgad ledighet!

Vi firar sommar och semester med Malta/Nova; Sommaren som aldrig säger nej… fast här den engelska versionen You’re Summer. Musik av Carl-Axel & Monica Dominique med text av Lars Forsell. På sång och gitarr; Göran Fristorp och Clabbe af Geijerstam! Missa inte stämgaffeln på Görans axel…

”Dina bröst är som svalor som häckar

Det är sommarn som bor i dig

Sommarn som gror i dig

Sommarn som ler i dig

Sommarn du ger åt mig

Du är sommarn som aldrig säger nej…”

”Oh… your breasts are like swallows a-nestling

You’re the summer, life grows in you, 

summer wind blows in you

Summer rains flow in you, 

summer sings low in you

You are summer, you never tell me no…”

Ps. Nåra sköna semesterord att fundera på; semesterersättning, semestersabotör, semesterförmån, semesterflört, semestersex, semesterskägg, semesterby, semesterstängt, semesteranläggning, semesterragg, semesterångest, semestervikarie, semesterbild, semesterfirare, semesterort, semesterlunken…