3105
post-template-default,single,single-post,postid-3105,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 24.06.22

Oh boy! Vilket vackert väder, solen skiner idag. Den 24 juni firades den ursprungligen midsommardagen i Sverige, och den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum ända fram till 1952. För att inte stöka till arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. Förr i tiden var den långa, ljusa midsommarnatten föremål för olika magiska föreställningar. Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och de övernaturliga väsendena antogs vara särskilt aktiva. Därför ansågs midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter, men också för att spå in i framtiden. Att gå ut och rulla sig naken i midsommarmorgonens dagg ansågs t ex stärkande för hälsan. En annan tradition som fortfarande lever kvar är att lägga sju sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med. Den vanligaste födelsedagen i Sverige är för övrigt 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man på midsommarveckan…

Nu tar vi helg och låter Peps visar vägen.

Glad Midsommar på er allesammans!

”Oh boy!
Vilket vackert väder, solen skiner idag
Oh boy!
Inga tunga kläder behövs, och det gillar jag
Så upp och hoppa, det är sol idag
Och en så’n dag kan man inte ligga och dra
Nej, lämna idet och häng med mig ut
Då sommar’n kommer, nu är vintern slut
Oh boy!
Hör på fåglasången, de sjunger så man blir yr
Oh boy!
Här på trädgårdsgången, går vägen till ett äventyr”