3103
post-template-default,single,single-post,postid-3103,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 17.06.22

”Watergate does not bother me…”.  Idag för femtio år sedan fem män arresterades när de togs på bar gärning under ett inbrott på Demokraternas huvudkontor i kontorshotellet Watergate i Washington, USA. Polisen hittade även avancerad avlyssningsutrustning på kontoret i Watergate. Ganska snart efter inbrottet framkom det att flera inbrottstjuvarna var kopplade till Richard Nixons omvalskommité. Samma dag 17 juni 1972, började de två unga Washington Post-journalisterna‚ Bob Woodward och Carl Bernstein, att gräva i historien. Tre dagar senare fick de kontakt med den klassiska källan ”Deep Throat”.

Efterspelet blev långt och snårigt, och Nixon hann bli omvald som president i november-72.

I januari 1973 blev inbrottstjuvarna ihop med några andra inblandade dömda. De hävdade att Vita Huset hade gjort en ”cover-up” för att dölja att de presidenten var inblandad. 

Det fanns inspelningar, många avgick eller fick sparken… Nixon vägrar att lämna ut inspelningarna, Vice presidenten Spiro Angnew avgår och Nixon nominerar Gerald Ford till ny vice president.

Pö om pö släpper Vita Huset utskrifter av de inspelningar som efterfrågas av de som utreder inbrottet. Man inser att det finns en lucka på ca. arton minuter i en inspelning från 23 juni 1972.

Till slut, den 5 augusti 1974, släpper Nixon utskrifterna som saknas och som avslöjar Nixons inblandning i Watergateskandalen. Tre dagar senare, som den första amerikanska president någonsin, avgår han när det står klart att han med all säkerhet kommer att fällas i senaten. Han erkände dock aldrig att han gjort nåt fel…

Gerald Ford, som blir den första amerikanska president som inte blivit folkligt vald, tar över och benådar direkt Nixon som aldrig blir dömd för något.

Efter Watergatskandalen adderas ofta suffixet ”-gate” till en plats eller händelse för att beskriva en offentlig skandal, nu senast ”Swedengate”.

Det finns ett flertal artister som tagit upp just Watergate och Nixon i sina låtar, bl.a.; Stevie Wonder, Randy Newman, James Taylor, Neil Young, Frank Zappa, Elton John och Lynyrd Skynyrd…

Fredagsbiten idag blir, kanske en av de mest typiska ”after ski- coverbandsslaktade låtarna” – Sweet Home Alabama (1974), med Lynyrd Skynyrd! 

Bella in Ronnie Van Zants feta belt buckle och Neil Young-Tshirt.

Ha en skön helg! Nu kör vi lite ”after ski/after work/after beach”, håll i hatten!

”Watergate does not bother me/Does your conscience bother you?”

ps. missa inte tv-serien ”Gaslit” på ViaPlay som handlar just om Watergateskandalen…