3081
post-template-default,single,single-post,postid-3081,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.06.22

American Girl. Den 3 juni 1937 gifter sig Hertigen av Windsor med amerikanskan Wallis Simpson/Warfield. Ett drygt halvår tidigare hade han – då som Kung Edward VIII – abdikerat från den engelska tronen. 

När Edward berättade för premiärminister Stanley Baldwin att han tänkte gifta sig med Wallis hävdade Baldwin att det var högst omoraliskt att gifta sig med en kvinna som redan var skild en gång och mitt uppe i sin andra skilsmässa. Edward informerade Baldwin om att han kommer att abdikera om han inte kan gifta sig med Wallis Simpson. Baldwin ger honom 3 alternativ att ta ställning till; lägg ner giftermålet, gift dig emot ministrarnas vilja (vilket innebär att hela regeringen kommer att avgå…) eller abdikera!

Den 10 december 1936 berättar Edward i en BBC-sändning att han tänker abdikera, efter 325 dagar som kung. Han sa bl.a., ”I have found it impossible to carry the heavy burden of responsibility and to discharge my duties as king as I would wish to do without the help and support of the woman I love.” … ”decision was mine and mine alone … The other person most nearly concerned has tried up to the last to persuade me to take a different course”. 

Dagen efter blir hans lillbrorsa, Hertigen av York kung – George VI. Den nya kungen utnämner Edward till Hertigen av Windsor. (Innan Edward blev kung var hans titel Prins av Wales!)

Edward och Wallis gifte sig till slut i en liten kyrka i Frankrike eftersom Church of England vägrade att viga paret… som kung var Edward ”head of Church” alltså chef över kyrkan. Brorsan kungen förbjöd alla i den ”kungliga familjen” att närvara vid bröllopet så det blev ett ganska litet bröllop. Så kan det gå! (Den enda politiker som var på Edwards sida under processen var Winston Churchill…)

Vi tar helg och höjer ett glas till Edward som valde kärleken framför tronen och en av världens mäktigaste positioner.

Fredagsbiten idag blir förstås American Girl med Tom Petty and The Heartbreakers. Live i Gainsville, Florida. Stevie Nicks gästar på sång…

”Well she was an American girl 

Raised on promises”…