3071
post-template-default,single,single-post,postid-3071,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 27.05.22

Cilla! Den 27 maj 1943 föddes Priscilla Maria Veronica White, mer känd som Cilla Black. Hon växte upp i ett musikaliskt arbetarklasshem i Liverpool, drömde om en sångkarriär och fixade jobb i garderoben på legendariska Cavern Club i början av 60-talet när Beatles precis slagit igenom. Hon lärde snabbt känna John Lennon och Paul McCartney, och de presenterade henne för deras manager Brian Epstein. Han hjälpte henne att få skivkontrakt på samma bolag som Beatles, EMI. Artistnamnet Black fick hon när John Lennons kompis Bill Harry dragit igång musiktidningen Mersey Beat och skrev en artikel om ”Swinging Cilla”, och råkade kalla henne Black i stället för White. Cilla hade humor och gjorde misstaget till en kul grej.
 
John Lennon och Paul McCartney skrev flera låtar speciellt för henne, men det stora genombrottet fick hon med Burt Bacharach-låten ”Anyone Who Had a Heart”, som gick upp på första platsen på försäljningslistorna i Storbritannien 1964. Även uppföljaren ”You’re My World” toppade listorna samma år. Karriären tog raketfart och Cilla Black skulle bli den bäst säljande kvinnliga brittiska artisten under 60-talet. Några av hennes största hits är ”Alfie”, ”Don’t Answer Me”, ”Love’s Just a Broken Heart”, ”Surround Yourself with Sorrows”, ”Something Tells Me” och ”I Couldn’t Take My Eyes Off You”.
 
Senare tog Blacks karriär en ny riktning inom underhållningsbranschen. 1968 fick hon, som första kvinna, egen pratshow ”Cilla” på bästa sändningstid på BBC, den blev succé och sändes ända till 1976. I början av 70-talet var hon också i Sverige för att spela in showen ”Cilla in Scandinavia” med Sven-Bertil Taube.
 
TV-karriären fortsatte med tittarsuccéer som ”Surprise!, Surprise! (1983-1997), ”Blind Date” (1985-2003) och ”Cilla’s Moment Of Truth” (1998-2001). När hon slutade jobba i december 2014 fick hon ta emot utmärkelsen Royal Television Society Legend Award, för sina 50 år inom tv. Samma år gjordes en tv-serie om hennes liv. Sheridan Smith spelade huvudrollen i ”Cilla”. 2015 avled hon efter ett fall i sin semestervilla i Spanien vid 72 års ålder. På det privata planet verkar hon ha haft ett bra liv, men hon var rädd för att bli gammal och sjuk, själv hade hon sagt att hon inte ville bli äldre än 75. Efter hennes död var hennes vän Paul McCartney snabb och hyllade henne på twitter: “She was a lovely girl who infected everyone with her great spirit.”
 
Veckans fredagsbit ”It’s For You” skrev John Lennon och Paul McCartney speciellt för Cilla Black. Kolla in henne, John och Paul i den här lilla pärlan från 1964 … videon så klart daterad, men inte Cillas fina röst och jazziga känsla …
 
Fin helg på er!