3042
post-template-default,single,single-post,postid-3042,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 22.04.29

Duke and Ella. Torsdagen den 29 april 1939 ändrade Sveriges på den tiden enda radiokanal sitt kvällsprogram för att sända direkt från Stockholms konserthus där jazzmusikern, pianisten, orkesterledaren och kompositören Duke Ellington firade sin 40-årsdag med en spelning. Efter andra världskriget återvände Ellington till Sverige många gånger ända fram till sin sista Europaturné 1973 (han dog 1974) och spelade ihop med många svenska musiker. Mest uppmärksammat är nog hans samarbete med sångerskan Alice Babs – de gjorde flera skivinspelningar (bl a albumet Serenade To Sweden) och turnerade ihop både i Sverige och USA. 

Duke Ellington föddes i ett välsituerat hem Washington, D.C . båda föräldrarna,  James Edward Ellington och Daisy (Kennedy) Ellington i Washington, D.C var pianister och var noga med att ge sonen en god uppfostran, där i ingick pianolektioner även om han själv var mer intresserad av baseball. Mamma Daisy var också noga med att lära honom stil och elegans. Av barndomskompisen Edgar McEntee fick den modemedvetna och karismatiska Ellington smeknamnet ”Duke”, ”I think he felt that in order for me to be eligible for his constant companionship, I should have a title. So he called me Duke.” 

Och på den vägen var det. I tonåren fick han små speljobb på klubbar och kaféer i Washingtons omgivningar och tre månader innan han skulle vara färdig med sin ingenjörsutbildning, hoppade han av för att satsa på musiken. Och det var ju ett bra val. Duke Ellington räknas i dag som en av de mest betydelsefulla och nyskapande personerna inom jazzmusiken och samarbetade med bl a med Louis Armstrong, Coleman Hawkins, John Coltrane and Charles Mingus och Miles Davis.

Veckans låt är resultatet av ett långt och nära samarbete med Ella Fitzgerald – The First Lady of Jazz. Tillsammans spelade de bl a in det kritikerrosade albumet ”Ella Fitzgerald Sings the Duke Ellington Song Book” 1957 med 38 spår. Under sin karriär spelade Ella in mer än 200 album. Hon fick 13 Grammys och hon vann kategorin bästa kvinnliga vokalist 3 år i följd. Detta trots att hennes första album släpptes 9 år innan den första Grammyn började delas ut. 1987 hade France Gall en stor hit med låten ”Ella, Elle l’a som är en hyllning till Ella Fitzgerald. 

Nu blir det jazz! Njut av Dukes magiska pianospel och Ellas överjordiska röst i en helt underbar inspelning från The Ed Sullivan Show 1965. Sött när Duke kramar Ella på slutet. Go helg på er!

”It makes no difference

If it’s sweet or hot

Just give that rhythm

Everything you’ve got”