3039
post-template-default,single,single-post,postid-3039,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 22.04.22

Soul Man. Den 22 april 1978, säsong 4 av Saturday Night Live, introducerar Paul Shaffer tv-debuten för kvällens musikaliska gäst; The Blues Brothers. Ett inte helt riktigt eller helt påhittat band, skapat av Dan Aykroyd och John Belushi. Karaktärerna och bandet hade tagit över 2 år att utveckla, i sin första versionen kallade de sig Howard Shore and his All-Bee Band och framträdde i getingkostymer med låten I’m a King Bee i första säsongen av SNL.

Aykroyd var inne på blues från början och drev bl.a. en ”after-hoursklubb” – 505 Club – i Toronto där det spelades en del blues. Belushi gillade mer hård rock som; Bad Company, AC/DC och Deep Purple.

En natt glider John Belushi in på 505 Club iklädd läderjacka, vit scarfs och gubbkeps. De båda hade träffats på en comedy-club tidigare på kvällen. Belushi kommenterar musiken som spelas och frågar Aykroyd:

”This is a nice record, what is it?

”A local blues band,” svarar Aykroyd. ”The Downchild Blues Band.”

”Blues huh? I don’t listen to too much,” replikerar Belushi.

Kort tystnad, sedan säger Aykroyd ”John, you’re from Chicago!”

Det var kärlek från första ögonkastet har Aykroyd senare berättat.

När Belushi spelade in Animal House i Oregon, mellan säsong 2 och 3 av SNL, brukade han glida in på en klubb där Curtis Salgado sjöng och spelade munspel med sitt band. De blev vänner och John tog mycket inspiration från Curtis i skapandet av bröderna Blues. John berättade för den lokala tidningen: ”I was growing sick of rock and roll, it was starting to bore me … and I hated, disco, so I needed some place to go. I hadn’t heard much blues before. It felt good.”

På med mörka kostymer och smala slipsar sedan, hattar och Wayfarers, blanda lite blues och soul och konceptet är klart – The Blues Brothers!

Paul Shaffer hjälpte till att sätta ihop bandet som bestod av bl.a.: Steve ”The Colonel” Cropper och Donald ”Dock” Dann från Booker T. & the M.G.’s, SNLs blåssektion; ”Blue” Lou Marini och Tom ”Bones” Malone (båda tidigare Blood, Sweat & Tears), Matt ”Guitar” Murphy och Alan ”Mr Fabulous” Rubin.

Hösten -78 släpptes första plattan Briefcase Full of Blues, filmen hade premiär sommaren -80. Turnéer, skivinspelningar, filminspelningar, tv-inspelningar om vartannat… det var en hektisk tid.

Idag kollar vi in The Blues Brothers först uppträdande på SNL med låten Soul Man… 

Ha en skön helg och testa (inte) Belushis backflip i köket efter nåra glas vin!

”The Band Elwood, the Band!”

”The Band, Band, the Band… THE BAND!”