3027
post-template-default,single,single-post,postid-3027,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.04.22

Yeah! Morgonen den 8 april 1994 hittades Kurt Cobain död i sitt hem på Lake Washington Boulevard East 171 i Seattle. Elektrikern Gary T. Smith som skulle installera ett larm, hittade kroppen på golvet i växthuset ovanför garaget. Ett gevär låg över bröstet, en låda med ammunition vid hans fot och en cigarrlåda med ”heroinverktyg” bredvid kroppen. Ett avskedsbrev, adresserat till Cobains låtsaskompis från barndomen Boddah, hittades oxå. Brevet var skrivet med rött bläck och genomstucket av pennan. Sista strofen i brevet lyder: ”I don’t have the passion anymore, and so remember, it’s better to burn out than to fade away.” (citat från My My, Hey Hey (Out of the Blue – Neil Young)

Rättsläkaren konstaterade självmord (självfallet finns det ju en hel del konspirationsteorier om mord…) och att Kurt hade dött tre dagar tidigare, alltså den 5 april. Läkarens rapport visade oxå höga halter av morfin, heroin och valium i Cobain blod.

Efter incidenten i Rom en månad tidigare då Kurt överdoserade på Rohypnol och Champagne skrev han in sig på rehab, Exodus Recovery Center, den 30 mars. Dagen efter avvek han under en rökpaus, tog sig tillbax till Seattle, köpte en låda 20 gauge-ammunition och drog i sig lite Black tar heroin…

Kurt Cobain kämpade hela sitt liv med sjukdomar som bronkit, magproblem och senare depression. Han självmedicinerade med alkohol, oxy och heroin. 

Kurt blev 27 år.

Veckans Fredagsbit blir Lithium, en låt om en dysfunktionell, självhatande man på gränsen till självmord. Det depressiva temat är genomgående i många av Kurts låtar, han hävdade dock att han oftast inte sjunger om sig själv i sina låtar… 

Runt 1990 hade Kurt ett hobby-blues-projekt ihop med Mark Lanegan som de tänkte döpa till Lithium. Kurt såg upp till Mark lite som en storebrorsa.

I låten Me And My Monkey från Escapology (2002) sjunger Robbie Williams: ”Was diggin’ old Kurt Cobain singin’ ’bout lithium”.

Litium används för att förebygga mani och depression samt behandla maniska tillstånd vid bipolär sjukdom. Det är ett grundämne som finns i naturen. Litium upptäcktes av den svenske kemisten August Arfwedsson år 1817.

Går ju inte annat än att älska en refräng som bara består av ordet Yeah, även om det är mörkt…

Ha en skön helg, kramas och dansa!

”Yeah, yeah

Yeah, yeah

Yeah, yeah

Yeah, yeah

Yeah, yeah

Yeah, yeah, yeah…”