3023
post-template-default,single,single-post,postid-3023,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.04.22

April, april … Aprilskämtet sägs ha med den ”luriga” våren att göra, ingen vet exakt var traditionen kommer ifrån men är något som folk över hela världen roat sig med så länge man kan minnas. Redan 1698 lurades folk t ex till Tower of London för att se när lejonen skulle tvättas. Även i 1600-talets Sverige skickades så kallade ”aprilbrev” med skämtsamma verser och konstiga uppdrag. 1911 skrev SvD att OS-invigningen i Stockholm 1912 skulle inledas med en parad av 600 elefanter, på de 50 första elefanterna skulle det sitta en musikkår och spela nationalsånger och på de resterande elefanterna skulle elefantskötare sitta och ropa ”lirpa, lirpa” (läs baklänges) … 1950 kom Göteborgs Posten med den dramatiska nyheten att Öland lossnat från havsbotten och nu var på drift mot fastlandet. Samma dag kunde man i DN läsa om de flygande spårvagnar som skulle börja trafikera de centrala delarna av huvudstaden. BBC står för ett annat klassiskt aprilskämt. 1957 visade de ett fejkat tv-inslag från Schweiz om att spaghetti växer på träd och att skörden just detta året var ovanligt stor på grund av den milda vintern. Ett flertal tittare ska ha hört av sig för att få tag i frön. Ett av de mest klassiska aprilskämten i Sverige är när SVT 1962 lurade i allmänheten att det gick att få färgteve genom att trä en nylonstrumpa över teven.
 
Även i musikvärlden har det aprilskämtats genom åren. Den 1 april 2007 la Alanis Morissette upp en video på sin You Tube. Videon var en parodi på Black Eyed Peas och Fergies sexistiska låt ”My Humps”, Alanis Morissettes parodi fick snabbt flera miljoner visningar. Fergie kommenterade att hon tyckte parodin var ”hilarious and genius”, och skickade en tårta i form av en rumpa till Alanis. Efter aprilskämtet skrev TIME att Morissette ”visst behärskade ironi”, apropå att hon på 90-talet blivit anklagad för att hon I låttiteln ”Ironic” använt sig av ”malapropism” – att använda ett ord hon inte förstår i fel sammanhang. Själv säger hon ”I’ve had my ass kicked for 20 years about it being a malapropism. I think people had a lot of issues with perhaps my stupidity or Glen Ballard’s and my lack of caring about being perfect. I see words as paint, so I play with them. I use words all the time that don’t exist in the dictionary, so for us it was just making each other laugh and making each other think and feel. After ’Ironic’ I started writing songs very autobiographically and lyrically on my own.”
 
Vi spelar så klart Alanis Morissettes ”Ironic” – en grym låt.
 
Var snälla mot varandra i helgen!