3021
post-template-default,single,single-post,postid-3021,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 25.03.22

Queen of Soul. 25 mars 1942 föddes Aretha Louise Franklin i Memphis Tennessee. Hon växte upp i Detroit där hennes pappa Clarence LaVaughn Franklin var pastor i The  New Bethel Baptist Church. Hon började sjunga i kyrkan. Vid 12 års ålder började hon följa med pappa C.L. på ”kyrkoturnéer” där hon uppträdde i olika kyrkor. När hon var 12 fick oxå sitt första barn… sitt andra fick hon när hon var 15. När hon var 14 släpptes hennes första singel. Sen kan man säga att det bara rullade på…75 miljoner sålda skivor, 38 studioalbum, 131 singlar, 88 låtar som legat på Billboardlistan och 18 Grammy’s.

Aretha var djupt involverad i kampen för medborgerliga rättigheter och kvinnors rättigheter. Hon gav pengar till medborgarrättsgrupper och kämpade för

amerikanska indianers rättigheter och stödde ursprungsbefolkningens kamp över hela världen.

Allt var förstås inte hunky dory; tidiga graviditeter (som hon inte ville prata om…), viktproblem och alkoholproblem. När media spekulerade om hennes hälsa brukade hon säga: “I don’t have to talk about my health with anybody other than my doctors…”

Fredagsbiten denna vecka är en inspelning från Kennedy Center Honors 2015 (Kennedy Center Honors är en årlig utmärkelse som ges till personer inom scenkonsten för deras bidrag till amerikansk kultur.) när låtskrivaren och artisten Carole King hedrades. Hon har förstås ingen aning om att hennes vän Aretha skall framföra en av Caroles egna låtar…

På klassisk drottningmanér skrider Aretha in på scenen i stor päls, feta smycken och glittrig handväska. Hon sätter sig vid flygeln, lägger ifrån sig handväskan och drar igång (You Make Me Feel Like) A Natural Women. Så jäkla frän asså!

Aretha dog i sitt hem i Detroit 16 augusti 2018. 

Helg igen, visa varandra respekt och kärlek…

”… Now I’m no longer doubtful, of what I’m living for

And if I make you happy I don’t need to do more

’Cause you make me feel

You make me feel

You make me feel like a natural woman (woman)…”