3015
post-template-default,single,single-post,postid-3015,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten: 11.03.22

Den 11 mars 1978 gick Kate Bushs låt Wuthering Heights upp på första plats på englandslistan och petade ned ABBA från tronen. Då var hon den första kvinnliga artisten som nått förstaplatsen med en egenkomponerad låt. Hon var 19 år. Hon hade skrivit låten ett drygt år tidigare efter att ha sett en BBC-bearbetning av Emily Brontës roman med samma namn. Låten berätta ungefär samma story som boken fast i ett ”mycket högre tonläge”. När Kate senare läste romanen och om Emily insåg hon att de delade födelsedag, 30 juli. (Kate 1958 och Emily 1818)

1847 gav de tre systrarna Brontë ut varsin debutroman under manlig pseudonym; Charlotte – Jane Eyre, Emily – Wuthering Heights och Anne – Agnes Grey. En produktiv familj med andra ord. Alla systrarna dog vid tidig ålder; 38, 30 respektive 29 år gamla.

Wuthering Heights var Kates första singel, skivbolaget ville ge ut en annan låt som första singel med Kate stod på sig… and the rest is history. David Gilmour från Pink Floyd hjälpte och finansierade demoinspelningen som resulterade i skivkontraktet.

Wuthering Height blev som sagt en hit världen över förutom i USA där Kate Bush aldrig riktigt har slagit igenom…

Låten tillhör den kategorin av låtar man känner igen första sekunden på pianoklinket. Efter 8 sekunder kommer hennes ”high pitchade” röst in och då är det inget tvivel.

I första säsongen av The Trip gör Steve Coogan och Rob Brydon en lågmäld version av låten när de är ute och åker bil… Coogan som verkar ha en förkärlek för låten har varit på den tidigare.

Vi tar helg med denna ”kärlekshistoria” vrid upp volymen och sjung med… gärna i Kates tonläge.

”Out on the wily, windy moors

We’d roll and fall in green

You had a temper like my jealousy

Too hot, too greedy

How could you leave me

When I needed to possess you?

I hated you, I loved you, too…”