3012
post-template-default,single,single-post,postid-3012,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.03.22

Hopp. Den 4 mars 1678 föddes den italienska tonsättaren Antonio Lucio Vivaldi i Venedig. Vivaldi var både kreativ och produktiv och komponerade under sin livstid massor av nyskapande musik, bl a konserter och operor som utmanade tidens musikaliska traditioner och form. På toppen av sin karriär hade Vivaldi många uppdrag av adelspersoner och kungligheter runt om i Europa. Men med tiden förändrades den en musikaliska smaken och Vivaldis musik ansågs omodern. Hans kompositioner var inte längre lika populära i Venedig. Vivaldi tvingades sälja en stor del av sina manuskript för struntsummor för att finansiera en flytt till Wien. Skälet till att Vivaldi lämnade Venedig svävar i dunkel, men en teori är att han ville komma i kontakt med kejsaren Karl VI som visat så stort intresse för hans musik och för att bli anställd vid det kejserliga hovet. Den tysk-romerska kejsaren Karl VI lär ha beundrat Vivaldi så till den grad att det sägs att han talade mer med Vivaldi än han talat med sina ministrar. Han gav Vivaldi en riddartitel och en guldmedalj och bjöd in honom till Wien. Kort efter Vivaldis ankomst till Wien dog emellertid kejsaren. Det blev ett hårt slag för Vivaldi som lämnades utan beskydd och inkomst. Året därpå dog även Vivaldi (28 juli 1741). Vivaldis liv slutade alltså, liksom för många andra tonsättare vid den här tiden med ekonomisk ruin. Jordfästningen ägde rum i Stefansdomen (där en då 9-årig Joseph Haydn, då var korgosse). I priset för begravningen ingick klockringning för ”fattigbegravning”. Både rapporter från tiden och nutida forskare bekräftar att Vivaldi dog utfattig. Han lär ha tjänat över 50 000 dukater (venetianska guldmynt), men levt upp pengarna.
Efter Napeoleonkrigen som härjade i Europa 1799-1815 trodde man att en stor del av Vivaldis arbete gått förlorat. Men hösten 1926, hittades 14 folianter (stora böcker) med tidigare okända verk i biblioteket i ett kloster i Piemonte. Några numrerade volymer saknades så sökandet fortsatte. Slutligen, i oktober 1930, hittades de saknade banden hos ättlingarna till storhertigen Durazzo i en fastighet som förvärvats redan på 1700-talet. Till förvåning och glädje berikades musikvärlden nu med 300 hittills okända Vivaldi-konserter för olika instrument samt 18 operor, ett antal arior och mer än 100 vokala och instrumentala verk. Vivaldis kreativitet omvärderades och ett nytt intresse för Vivaldis musik väcktes.
 
Veckans låt är ”Spring” från Max Richters nykomposition av ett av Vivaldis mest kända verk ”Le Quattro stagioni” ( ”De fyra årstiderna” ) från 1725.
 
Sedan en vecka lever vi i oro och ovisshet. Vårsolen lyser gul från blå himmel – Ukrainas färger. Våra tankar går till alla de oskyldiga människor som i detta nu drabbas av detta onödiga och meningslösa krig. Att Vivaldis 300 år gamla musik har överlevt många krig ger ändå en strimma hopp.
 
Vrid upp volymen, släpp in våren och var rädda om varandra i helgen!
 
#aaaccc #fredagsbiten #vivaldi #richter #quattrostagioni #defyraårstiderna #våren #spring #hopp #ljus #peace #love #creativity