3000
post-template-default,single,single-post,postid-3000,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 18.02.22

Lady Liberty. Patent nr 11 028. Den 18 februari 1879 beviljades en patentansökan i USA för design av en inte helt okänd staty. Upphovsman och patentägare var den franska skulptören Auguste Bartholdi. Statyn var en gåva till USA från ”det franska folket”, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. Gåvan var till en början inte alls välkommen, men togs motvilligt emot efter franska påtryckningar. USA stod för grunden och sockeln medan Frankrike stod för själva statyn. För att kunna färdigställa sockeln blev det nödvändigt med en insamling, och finansieringen löstets främst av privatpersoner.
Statyn föreställer en kvinna, och anspelar på gudinnan Libertas i romersk mytologi, med en strålande krona, iklädd fotsid dräkt och slaveriets kedjor under fötterna. Högra handen håller en fackla rest mot skyn och vänster hand en tavla med inskriften ”July IV MDCCLXXVI”, 4 juli 1776 – dagen då de 13 engelska kolonierna i Nordamerika förklarade sig självständiga från Storbritannien, vilket grundade USA.
Statyn mäter 46 meter och är placerad på en 47 meter hög sockel av huggen sten. Från marken till facklan är den mer än 93 meter. Näsan är 146 centimeter lång. I juni 1885 anlände statyn till New York i 350 delar, nerpackade i 214 lådor och det tog fyra månader att montera den. Frihetsgudinnan är gjord i kopparplåt över en järnstomme. Stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel (som senare även konstruerade Eiffeltornet). Sockeln ritades av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt. The Statue of Liberty, Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886.
Till en början höll hon en gasfackla i handen, det var tänkt att fungera som en fyr för fartygen. Den gav dock inte så mycket ljus. I stället drogs massor av fåglar till ljuset och flög in i flamman. På en enda dag påträffades 13 450 döda fåglar på den runda plattformen under flamman… Facklan är nu med 24 karats guld. Och idag lyses den upp av strålkastare som får den att synas på långt håll.
Genom åren har det dykt upp en del kopior över världen. En mindre upplaga av Frihetsgudinnan finns i Paris och ännu en version, något större än den franska, stod 1998-2013 i Tokyo. Det finns även en replika i Las Vegas vid hotellet New York-New York som är ungefär hälften så stor som originalet. I skulptören Bartholdis hemstad Colmar finns en 12 meter hög replik av frihetsgudinnan. Faktiskt finns ett 2 dm högt exemplar här i Göteborg, vid fontänen på Järntorget. Verket ”De fem världsdelarna”, även kallad Järntorgsbrunnen, av Tore Strindberg, består av en fontän i granit och ett brunnskar i gjutjärn. Runt brunnen sitter fem kvinnor som symboler för fem kontinenter: Amerika med Frihetsgudinnan i sin hand, Asien i lotusställning, Australien ridande på en sköldpadda, Afrika med ett vattenkrus i händerna och Europa som ser sig i spegeln.
Veckans låt är Queens ”I’ve got to break free” från 1984. Den 18 februari 1990 var för övrigt sista gången Freddie Mercury framträdde offentligt tillsammans med Queen på Brit Awards galan. Han är ovanligt tystlåten och böjer sig snabbt fram mot micken och det enda han säger är orden ”Thank you … goodnight.”
Videon var en parodi på den brittiskan tv-såpan ”Coronation Street” och den bannlystes ironiskt nog i USA – landet som säger sig stå för frihet…
Ha en gô helg och njut av friheten!
”I’ve got to break free
I want to break free, Yeah
I want, I want, I want, I want to break free”