2997
post-template-default,single,single-post,postid-2997,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.02.22

Akronym. För 2 år sedan, den 11 februari 2020, klubbade WHO igenom namnet COVID-19 på vår tids största epidemi som blev en pandemi. Circa 5,7 miljoner dödsfall globalt hittills. Namnet COVID-19 är en så kallad akronym – alltså en initialförkortning. Initialbokstaven i varje delord bildar ett eget ord. Till exempel; CO står för corona, VI står för virus, D står för disease och 19 står för året det upptäcktes – 2019. Många akronymer blir till anakronymer, det vill säga en akronym som blir så vedertagen att de flesta glömt att det är en initialförkortning.

IKEA, IBM, NATO, LASER, RADAR, SAAB, NASA, JPEG, FBI, TNT, BENELUX, GIF, SCUBA, AMPHETAMINE, GESTAPO, BBC, USA, BAFTA, PIN, JOFA, MILF, SOS och så vidare… Vissa av dessa kanske känns mer förkortningar och vissa mer som akronymer. 

OK (inte bensinmacken då…) utan ”okej” är tekniskt sätt oxå en akronym och lär härstamma från uttrycket ”oll korrect” som var en variant av uttrycket ”all correct”. 

Bensinmacken OK skapades av 141 kooperativa bensinföreningar i Sverige som slog sig samman, detta var när det endast fanns några få stora aktörer på världsmarknaden och man ville i Sverige kunna påverka pris och tillgång på bensin och olja. Tidigare hette de Bilägarnas Inköpscentral – IC. Vid sammanslagningen ändrades namnet till Oljekonsumenterna med förkortningen/akronymen OK. På 90-talet slog de sig ihop med Q8 och bildade OKQ8.

Huruvida YMCA är en förkortning och/eller en akronym skall jag låta vara osagt men när man säger – why-em-ci-ei – så låter det som ett ord.

Gruppen Village People startades 1977 i Greenwich Village, New York. De riktade sig till ”discopubliken” och framför allt dess gay ”community”. Gruppen bestod av 6 amerikanska ”macho-gay-fantasikaraktärer”; Polisen, Cowboyen, Bikern, Byggnadsarbetaren, Indianen och Militären. I oktober 1978 släppte de sin största hit: Y.M.C.A. Den hamnade på förstaplats på många hitlistor runt om i världen, så även i Sverige. Typiskt för Sverige på den tiden var att det oftast dök upp en svensk version av låten… så även i detta fall. Dansbandet Säwes gjorde sin version som fick titeln RFSU. Gruppen Byfånarna döpte sin version till Åsa Bodén. 2 fina hits som oxå hamnade på svenska topplistor.

Har du nåra sköna akronymer så dela gärna i kommentarsfältet!

Nu tar vi helg ihop med Village People och Y.M.C.A…

Disco is da shit!

”They have everything for you men to enjoy

You can hang out with all the boys

It’s fun to stay at the YMCA…”