2979
post-template-default,single,single-post,postid-2979,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.02.22

Den 4 februari 1977 släppte Fleetwood Mac albumet Rumours, inte utan orsak kallat tidernas skilsmässoplatta. Allt hände samtidigt och allt var kaos, bråken mellan bandmedlemmarna avlöste varann och drogerna flödade. Stevie Nicks och Lindsey Buckingham som hängt ihop i ett stormigt förhållande sedan tonåren separerade; John och Christine McVie, skilde sig; och trummisen Mick Fleetwoods äktenskap sprack… Mitt i detta fick de ur sig ett gäng glödande låtar där varenda textrad sitter som pisksnärtar. Stevie Nicks har sagt att bandet skapade den bästa musiken när de mådde som sämst. Men samarbetet var inte enkelt. Producenten Ken Calliat inser snart att enda sättet att hålla gruppen på ”humör” under 18-timmarsdagarna i studion var en jättelik påse med kokain. ”Vi sniffade kokain för minst 100 miljoner kronor”, säger Mick Fleetwood. Det sägs att Fleetwood ville ta med sin langare i albumets tacklista. ”Men han blev avrättad innan den hann komma ut.” Inspelningen blev kraftigt försenad på grund av alla bråk. Mot alla odds resulterade kaoset i ett av tidernas mest älskade sålda och kritikerrosade album. 

Lindsey Buckingham inleder öppningsspåret ”Second hand news” med orden: ”I know there’s nothing to say, someone has taken my place.”  I ”Go your own way” sjunger Buckingham: ”Tell me why, Everything turned around, Packing up, Shacking up’s all you wanna do”. The Chain är låten som till slut symboliskt förklarar att man, hur dålig stämning det än är, och hur dåligt man än mår, aldrig kan lämna Fleetwood Mac. Och det gjorde man inte heller. The Chain är för övrigt den enda låten på albumet som skrevs av alla bandmedlemmarna tillsammans. 

Stevie Nicks säger så här om kemin i bandet i en intervju 1997: “I was always available to give this another try. In an eerie sort of way it felt as if we had only been apart for a year. Some things you just never forget. (Lindsey’s and my) voice are just as good together and we know it. I love my solo career – don’t get me wrong. But it will never be quite as exciting as Fleetwood Mac. There aren’t very many women who have ever been in a great rock and roll band … limousines and champagne and all that. Every time the five of us are out in public together, people look at us like we’re in a movie, and I feel like we’re in one.” 

Fleetwood Mac fortsatte att skapa magi på scen trots att relationerna fortsatte att vara frostiga, framförallt den mellan Nicks och Buckingham. Han fick lämna bandet efter ett bråk 1987, men 1997 återförenades de igen men efter att Buckingham sägs ha flinat ironiskt åt Nicks på scen 2019 fick han sparken igen. Slutgiltigt som det verkar. “Relations with Lindsey are exactly as they have been since we broke up. He and I will always be antagonizing to each other, and we will always do things that will irritate each other, and we really know how to push each other’s buttons. We know exactly what to say when we really want to throw a dagger in. And I think that that’s not different now than it was when we were 20. And I don’t think it will be different when we’re 80.” Stevie Nicks vill aldrig mera stå på samma scen som Lindsey Buckingham. Vad som verkligen hänt genom åren är det nog bara de själva som vet. Resten är bara ”Rumours” …

Nu tar vi fredag och njuter av en platta som tål att gå på repeat hela helgen!

”Running in the shadows, damn your love, damn your lies

And if, you don’t love me now

You will never love me again

I can still hear you saying

You would never break the chain”