2976
post-template-default,single,single-post,postid-2976,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 28.01.22

Serendipity in the free world. Ordet serendipity myntades av författaren Horace Walpole i ett brev till hans vän Horace Mann (poppis namn!) som skickades den 28 januari 1754. Ordet definieras som: en oavsiktlig upptäckt! Alltså nåt du upptäcker när du söker efter något annat… typ. Många viktiga upptäckter har sett dags ljus på grund av detta, exempelvis; penicillin, röntgen, radioaktivitet, post-it-lappar, kardborreband, isglass. Inom matframställning konservering och matbearbetning finns hur många upptäckter som helst som vi använder oss av idag.

Men är serendipitetens tid förbi kan man fråga sig. Med dagens algoritmer och anpassat material, ”om du gillar detta kommer du nog att gilla det här-mentaliteten” utsätts vi inte för annat än det algoritmen tror att vi gillar.

Professor William McKeen på Boston University tvingar sina tvingar sina förstaårsstudenter i journalistklasserna att prenumerera på New York Times papperstidning. ”Kan vi inte läsa den på nätet istället?” säger någon? ”Nej!” svarar McKeen. ”Varför då?” undrar studenten. McKeen fortsätter ”Läser du tidningen online, kommer du bara hitta det du söker. Startsidan har några stora nyheter de puffar för, du klickar på någon sedan kollar du sporten, kulturen eller det du är intresserad av. Men du missar den lilla enspaltaren på sidan 32 som du inte visste skulle bli, kanske, livsavgörande för dig!”

En annan professor, Cass Sunstein på Harvard Law School, tidigare University of Chicago och Obama-medarbetare har sagt om serendipity: ”It’s great if you come across ideas and topics that you didn’t specifically select. That can change your day and even your life… Serendipity is crucial because it expands your horizons. You need that if you want to be free.”

Kan vi ta helg och tänka på detta? 

Och vad kan då vara bättre att lyssna på än Neil Youngs Rockin’ in the Free World, en av de få av hans låtar som finns kvar på Spotify efter att han tagit bort nästan hela sin katalog därifrån. Han vill inte finnas på samma plattform som Joe Rogan.  

Jag kan lyssna på mina LPs, CDs eller MP3or…

Serendipity in the Free World, skål!

There’s one more kid that’ll never go to school

Never get to fall in love, never get to be cool

Keep on rockin’ in the free world

Keep on rockin’ in the free world

Keep on rockin’ in the free world

Keep on rockin’ in the free world