2970
post-template-default,single,single-post,postid-2970,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 14.01.22

The original bad girl of rock n’ roll – Ronnie Spector – dog i onsdags, 78 år gammal. Född i Spanish Harlem som Veronica Yvette Bennet startade hon, tillsammans med sin syster Estelle Bennet och deras kusin Nedra Talley startade hon gruppen The Darling Sisters som senare blev The Ronettes. Deras signum blev tajta kjolar, eyeliner och tuperade frillor, en stil som senare anammades av bland andra Amy Winehouse… 

Demonproducenten Phil Spector tog dem under sina vingar och gjorde The Ronetts världskända med sitt ”Wall of Sound”. Wall of Sound betyder väl typ: ”Can I have everything louder than everything else?” + reverb, eko och massa overdubs…

1963 släpptes låten Be My Baby, Phil har beskrivit produktionen som ”a Wagnerian approach to rock & roll”. Hal Blaine, som spelade trummor, introducerade ett coolt trumbeat-intro som sedan kopierats otaliga gånger, bland annat av; Billy Joel, Manic Street Preachers, The Jesus and Mary Chain, The Cramps, Taylor Swift, The Carpenters, Amy Winehouse, Bat for Lashes, The Cars och Lana Del Ray. Låten blev en världssuccé och hamnade på en 2:a plats på Billboardlistan och på en 4:e plats på UK Record Retailer.

Phil tog inte bara The Ronettes under sina vingar utan även Ronnie. De inledde en affär nästa på stört. Ronnie visst inte då att Phil var gift, men när han skilde sig (1965) flyttade de ihop i ett hus i Beverly Hills. The Ronettes upplöstes 1966 och efter det hölls Ronnie mer eller mindre fången i huset av den goda Phil. Han utsatte henne för psykisk misshandel och tvingade henne att sluta uppträda. Han satte upp taggtråd runt tomten och hade lösa vakthund, han gömde oxå hennes skor… allt för att hon inte skulle lämna huset. De få tillfällen hon fick lämna huset var hon tvungen att ha en docka i naturlig storlek föreställande Phil i passagerarsätet. Detta för att inga män skulle närma sig bilen…

De skilde sig 1974.

2009 dömdes sajko-Phil till mellan 19 års fängelse och livstid för mordet på skådespelaren Lana Clarkson. Han dog för drygt ett år sedan i fängelset av Covid-19, 81 år gammal

The Ronettes hade inte bara en unik musikstil, de var den första riktigt kaxiga tjejgruppen. Andra tjejgrupper före dem sjöng till sina väninnor om killar. The Ronettes sjöng direkt till killarna: Baby I Love You och Be My Baby…

Fredagsbiten vecka 2, 2022 blir Be My baby med The Ronettes.

Vi höjer glasen: Rock in Peace Ronnie!

”For every kiss you give me I’ll give you three”