2920
post-template-default,single,single-post,postid-2920,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.12.21

Hjärtslag. Tidigt på morgonen den 3 december 1967 genomfördes den första hjärttransplantationen på en människa.

Operationen, som tog ca 5 timmar, genomfördes av kirurgen Christiaan Barnard på Groote Schuursjukhuset i Kapstaden, Sydafrika. Den 54-årige patienten Louis Washkansky fick ta emot ett hjärta från den 25-åriga Denise Darvall som efter en trafikolycka blivit hjärndöd. Operationen lyckades men Washkansky dog 18 dagar senare pga en infektion i lungorna. Den av Barnards patienter som levde längst efter en hjärttransplantation levde i 24 år efter operationen.

Barnard utförde att stort antal transplantationer på Groote Schuursjukhuset. Att just Sydafrika låg lång fram inom hjärttransplantationer berodde mycket på lagstiftning och begreppet hjärndöd. I många länder gällde hjärtdöd som laglig definition, vilket innebar en nackdel med tanke på kvaliteten på transplantatet.

Barnard blev världskändis över en natt och tvekade aldrig att uttrycka sin avsky över apartheidsystemet. Efter hans död sa Nelson Mandela, ”Han var en av landets stora… som oxå gjorde mycket gott genom att uttrycka sin åsikt om apartheid”.

Idag väljer vi att lyssna på Heartbeat från The Knifes andra album Deep Cuts (2003). Låten blev en megahit i José Gonzales version som oxå användes av Sony Bravia i deras klassiska reklamfilm “Bouncy Balls” som spelades in i San Francisco. Deep Cuts satt ständigt i CD-växlaren i vår gamla Merca-kombi under 00-talets första hälft.

Ha en skön helg, på med moonboots och pastelloverall och sväng i beatet…

”And you

You knew the hand of the devil

And you

Kept us awake with wolves’ teeth

Sharing different heartbeats in one night…”