2906
post-template-default,single,single-post,postid-2906,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

fredagsbiten 05.11.21

Jurtjyrkogården. Denna helgen firar vi ”alla helgona” (fredag: alla helgons afton, lördag: alla helgons dag och söndag: alla själars dag). Sedan 1953 är alla helgons dag rörlig och firas på en lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Vilket innebär att ibland kan alla helgons dag och den mer folkliga och anglosaxiska högtiden halloween infalla på samma dag. Halloween firas alltid den 31 oktober.

Varför ”alla helgona”? Tidigt började man att uppmärksamma och fira helgon och martyrer. Många fick sina egna dagar. För de mindre betydande helgonen och martyrerna infördes en dag för ”alla ’övriga’ helgon”. Alltså skrapet, klabbet, dröset eller resten… de som inte blev valda först till brännbollslaget helt enkelt. Senare har det blivit en högtid där vi minns och hyllar våra döda. Kanske även våra saliga husdjur?

Världens troligen största begravningsplats för husdjur ligger i Stockholm, beläget på Djurgården mellan Kaknästornet och Hundudden (förstås!). Här har man begrav husdjur i över 150 år, bl.a. vilar här författaren August Blaches hund Nero.

När Stephen Kings bok Pet Sematary (1983) skulle bli film bad han Ramones att skriva en låt till filmen. King var ett stort Ramonesfan och låter i boken en av karaktärerna checka-in på ett motell under namnet Dee Dee Ramone. Det är oxå Dee Dee som skriver låten Pet Sematary (1989). Låten blev en av Ramone mest spelade trots att den är ganska soft. Videon till låten spelades in på den legendariska kyrkogården Sleepy Hollow nåra mil norr om New York. En kall januarinatt samlas bandet med nåra polare, bl.a; Debbie Harry och Chris Stein från Blondie, Greg Strzempka från Raging Slab, medlemmar från Dead Boys och Cycle Sluts From Hell för att spela in denna lite lökiga video till låten. Detta var bland det sista Dee Dee gjorde ihop med gruppen innan han lämnade Ramones…

Ha en helgonlik helg, tänd ett ljus och låt det brinna… in Hell!

”Listen close and you can hear me shout

I don’t wanna be buried in a pet cemetery

I don’t want to live my life again…”