2890
post-template-default,single,single-post,postid-2890,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 22.10.21

Sagabona kunjani wena. Världens första fallskärmshopp (värt att notera) utfördes den 22 oktober 1797 av den franska ingenjören André-Jacques Garnerin från en luftballong ca. 1000 meter ovanför Paris. Leonardo da Vinci hade ju nåra hundra år tidigare gjort tydliga skisser på hur en fallskärm skulle kunna se ut och fungera. Under Franska Revolutionen satt Garnerin i ungerska fängelse och hade en del tid över att fundera på hur han skulle kunna konstruera en fallskärm. Den 12 oktober 1799 testade även Garnerins fru, Jeanne-Geneviève, att hoppa och blev då den första kvinnan att hoppa fallskärm.

Den första låten… eller egentligen videon jag kommer att tänka på som har nåt med fallskärmshoppning att göra är danska Laid Backs ”Bakerman”. Laid Back startades i København 1979 av John Guldberg och Tim Stahl och kan väl beskrivas som nån form av barnkammarelektropopduo… typ. Låten ”Bakerman” släpptes 1989 och skulle även finnas med på bandets kommande album. Hanne Boel hörs på sång. Texten skrevs i studion under inspelningen och kan väl kategoriseras under rubriken nonsenstexten med inslag av Swahili. Textraden Sagabona kunjani wena på Swahili betyder ungefär; Hej, hur mår du? Texten skickar oxå en blinkning till gruppen Foghats låt ”Slow ride” (1975) och dess textrad ”slow ride, take it easy”, på ”Bakerman” blir det ”slow down, take it easy”!

Rolig kuriosa om videon, som oxå spelades in 1989, är att den är regisserad av Lars von Trier.

Så varför inte hoppa lite fallskärm (falmskärm) i helgen… eller kanske baka bröd! Ha det!

You’ve got to cool down, take it easy

It’s too late to worry