2881
post-template-default,single,single-post,postid-2881,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.10.21

I’m gonna break my Rusty Cage and run! Den 8 oktober 1970 tilldelas Alexandr Isajevitj Solzjenitsyn Nobelpriset i litteratur. A hade betänkligheter mot moralen i den Sovjetiska regimen och han käftade upp sig mot Stalin och mot kommunismen vilket man inte gjorde ostraffat. Anklagad för anti-sovjetisk propaganda enligt Artikel 58 hamnade han i finkan… ja, eller arbetsläger i åtta år. Det vanliga straffet för för brott enligt Artikel 58. 1954 blev han till slut behandlad för sin cancer, då på en klinik i Tashkent. Upplevelserna där beskrev han i boken Cancerkliniken (1968) som publicerades i Ryssland 1966 och förbjöds året efter… jobbigt läge. Innan den hade han bl.a. skrivit En dag i  Ivan Denisovitjs liv (1962). Om sin tid på arbetsläger skrev han bl.a. i GULAG-Arkipelagen (1973). Som sagt fick han Nobelpriset 1970, dock kunde han inte ta emot priset personligen då utan fick ta emot det vid en ceremoni 1974 när han blivit utvisad från Sovjet. 1971 försökte KGB kemi-döda honom… så himla typiskt ryskt asså! Han bodde i Europa och USA i nästan tjugo år innan han återvände till Ryssland där han dog 2008, 89 år gammal. Mitt 70-talsminne av Alexandr är en snubbe med skepparkrans, stor rysk pälsmössa som pratade konstigt. En dissident en kämpe!

1991 skrev Chris Cornell en låt om att känna sig fängslad. Inspirationen kom från att sitta i en trång turnébuss i Europa och längta ut till världen som passerar utanför bussfönstret. Låten skulle bli en Hillbilly/Black Sabbath/Tom Waits-blandning. Låten blev Rusty Cage! Vi väljer Johnny Cashs version från albumet Unchained (1996) producerad och kuraterad av Rick Rubin. Tom Petty & the Heartbreakers agerar kompband.

Ha en skön helg allihopa och släpp fångarna loss det är vår… eller höst!

”Cutting my teeth on bars and rusty chains

I’m gonna break my rusty cage and run”