2872
post-template-default,single,single-post,postid-2872,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.10.21

Pling … pling … pling. Den 1:a oktober 1937 strax efter klockan 19 på sändes radions nyhetsmagasin Dagens Eko för första gången. Under många år hade Radiotjänst (idag Sveriges Radio) förgäves försökt få till ett nyhetsprogram men TT, Tidningars Telegrambyrå hade monopol på nyheter och ville inte släppa in någon annan. Men 1937 fick radions Carl-Åke Wadsten tillstånd att dra igång ett nyhetsfördjupande magasin. Idén till namnet lånades från den tyska radions aktualitetsprogram, ”Echo des Tages” och skulle markera hur programmet vill ge en återklang (ett ”eko”) av det som sagt och gjorts under dagen. Signaturen var även det ett utlandslån; inspirerad av den amerikanska radiostationen WSB. Det svenska ”Eko-plinget” som än idag spelas före och efter sändning skapades av ljuddesignern Jan-Eric Bergstrandh.

Veckans låt är brittiska The Buggles debutsingel ”Video Killed the Radio Star”. Det är inte bara en hyllning till radions storhetstid utan också den allra första videon som spelades på amerikanska MTV (Music Television) när kanalen hade premiär den 1 augusti 1981. När MTVs första VJ Mark Goodman, presenterade låten sa han ”We all are so excited about this new concept in TV. We’ll be doing for TV what FM did for radio. The best of TV, combined with the best of radio.”  Tja, och sen dess har det ju hänt en del. År 2000 gjorde The Limousines en parodi på låten med titeln ”Internet Killed the Video Star”, flitigt använd i spelvärlden Grand Theft Auto, Vice City, Singstar 80’s och Just Dance 3.

Vrid upp volymen och låt musiken överrösta höstrusket! Nu tar vi helg.

”They took the credit for your second symphony
Rewritten by machine and new technology
And now I understand the problems you can see”

* Bonusmaterial: Eko-plinget: https://www.nbcchimes.info/sounds/chimes2005wsb.mp3