2847
post-template-default,single,single-post,postid-2847,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 17.09.21

Stand up! Den 17 september 1849 rymde en kvinna vid namn Harriet Tubman (född cirka 1822 som slaven Araminta Ross – död som fri kvinna 1913) från sin slavägare Eliza Brodess i Maryland. Han utfäste en belöning på 100 dollar till den som fick tag i henne. Men Harriet Tubman kom undan och fick hjälp av ”Underground Railroad” – ett nätverk av svarta och vita slaverimotståndare som organiserat ett system av flyktvägar och medhjälpare på vägen mot friheten i norr. Och snart återvände hon för att hjälpa andra slavar att rymma.

Harriet Tubman kämpade hela sitt liv mot slaveri och rasism, i efterhand har hon kallats för ”amerikanska inbördeskrigets mest undervärderade person”. Under den uppslitande konflikten mellan nord och syd på 1860-talet deltog hon i militära aktioner och räddade hundratals slavar till friheten. Under sin livstid benämndes Tubman ofta för ”Moses”, som en anspelning på den bibliske Moses som ledde sitt folk ut ur träldomen i Egypten.

Harriet Tubman slutade aldrig stå upp mot orättvisor. På äldre dagar fick hon hjälp att köpa mark — ett tidigare otänkbart steg för en svart kvinna — och byggde ett eget hus. Hon startade även ett ålderdomshem för före detta slavar och såg också till att göra ett slags tidig primärvård tillgänglig för människor i Auburn, New York där hon bodde. Inte bara för tidigare slavar, utan för alla som behövde den, oavsett vilken hudfärg de hade. Mot slutet av sitt långa liv var hon starkt engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt.

I mars 2013, 100 år efter hennes död, inrättades ett nationalmonument till hennes ära av president Barack Obama, och placerade äntligen Tubman bland USAs mest hyllade hjältar. Harriet Tubman Underground Railroad National Monument ligger i Dorchester County, Maryland. Tanken var även att Harriet Tubman skulle ersätta den slavägande sjunde USA-presidenten Andrew Jackson på 20-dollarssedelns framsida. Det symboltyngda initiativet kom 2016 från Jack Lew, finansminister under Barack Obama. När Trump kom till makten sköts detta upp på obestämd tid. Trump och hans anhängare avfärdade hyllningen av Tubman som ”politiskt korrekt” och därmed ointressant. Den nya 20-dollarssedeln offentliggörs inte förrän tidigast 2026.

Vi står upp för Harriet! Veckans låt är soundtracket från filmen om hennes liv, skriven av den brittiska sångerskan och skådespelerskan Cynthia Erivo i samarbetade med kompositören Joshuah Brian Campbell. Cynthia var också den som spelade Harriet i filmen från 2017. Låtens sista textrader är Tubmans sista ord i livet – ”I go to prepare a place for you.”

Skål för Harriet! Nu tar vi helg.

Far across the river
I hear freedom calling
Calling me to answer
Gonna keep on keepin’ on