2825
post-template-default,single,single-post,postid-2825,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.09.21

Dagen H. Den 3 september 1967 gick Sverige över till högertrafik. Längs vägarna avtäcktes 130 000 svarta sexkantiga skyltar med ett gult H för att påminna trafikanterna om att hålla till höger. Klockan 04.50 på söndagsmorgonen stannade alla fordon upp på vänster sida av vägen. Efter ett kort stopp körde alla försiktigt över till höger sida av vägen. Nedräkningen till klockan 05.00 skedde via radion. Själva övergången bevakades i ett direktsänt radioprogram. Dagen H föregicks av en rikstäckande informationskampanj i form av annonser, broschyrer, TV- och radioprogram. Alla skulle vet hur de skulle bete sig i trafiken vid omläggningen.

Den officiella symbolen inför trafikomläggningen fanns överallt, även på kaffemuggar, slipsar, trosor och kalsonger … Symbolen ritades av Sten Kindgren, chef för ABC Annonsbyrå i Göteborg, på en servett i samband med ett restaurangbesök.

Kampanj kröntes med en egen schlagerfestival där den bästa högertrafiklåten skulle koras. Vinnarlåten ”Håll dej till höger, Svensson” framfördes av Boris ”Rock-Boris” Lindqvist och The Telstars och skrevs av Expressens nöjesredaktör Peter Himmelstrand. Låten handlade om en man som ”vänsterprasslar” och ”vänsterknäcker” där refrängen lyder ”Håll dig till höger, Svensson, håll dig till höger, annars slutar det bara med en smäll”. Vissa menade att låten var ”smyghöger”, mitt i den socialdemokratiska dominansen. Prislappen för högertrafikomläggen landade på 628 miljoner kronor (i dagens penningvärde mer än 6 miljarder) och finansierades bland annat genom en extra fordonsskatt.

Under vänstertrafiktiden fanns 50-skyltar vid infarten till samhällen men i övrigt gällde fri fart, regeln var att ”hastigheten skall anpassas till omständigheterna.” Inför omläggningen var många oroliga för att ”en massaker” skulle äga rum på de svenska vägarna efter övergången till högertrafik, men så blev det inte alls. Tvärtom. Den stora trafikomläggningen blev i stället inledningen på ett ökat trafiksäkerhetstänkande.

Vrid upp volymen och håll till höger! Nu tar vi helg!