2812
post-template-default,single,single-post,postid-2812,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 20.08.21

Vilhelm Moberg och Robert Plant är två hyfsat kända killar som delar födelsedag den 20 augusti fast med 50 års mellanrum. Vilhelm Moberg är kanske mest känd för Utvandrarsviten: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige skrivna mellan 1949 och 1959. Större delen av Vilhelm Mobergs egen släkt emigrerade till USA, liksom 1,2 miljoner andra svenskar gjorde under 1800-talets andra hälft och en bra bit in på 1900-talet. Deras modiga val att fly svält och fattigdom i det här landet för drygt 100 år sedan för drömmen om ett nytt bättre liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över.
 
En smula motsägelsefullt är att nationalikonen Vilhelm Moberg på något sätt personifierar en svensk gemenskap, men under 50-talet, valde också han att lämna Sverige. Moberg blev utlandssvensk och bosatte sig i Kalifornien. Utvandrarsviten som så många kunde relatera till skrevs alltså inte i Sverige utan när författaren bodde i Carmel-By-the-Sea och senare i Laguna Beach. “Det som är så fascinerande med utvandrarserien är att vi i Sverige har ett nationalepos, som handlar om att vända Sverige ryggen” säger Jens Liljestrand som skrivit en mångfacetterad biografi om Vilhelm Moberg.
 
Veckans bit är “Immigrant Song” som skrevs av Robert Plant och Jimmy Page under Led Zeppelins Europaturné sommaren 1970. Turnéns öppningsdatum var I Reykjavík på Island, och Plant fick inspiration. Han förklarade i en intervju: “We weren’t being pompous … We did come from the land of the ice and snow. We were guests of the Icelandic Government on a cultural mission. We were invited to play a concert in Reykjavik and the day before we arrived all the civil servants went on strike and the gig was going to be cancelled. The university prepared a concert hall for us and it was phenomenal. The response from the kids was remarkable and we had a great time. ‘Immigrant Song’ was about that trip and it was the opening track on the album that was intended to be incredibly different.” Bara sex dagar efter att Led Zeppelin lämnade Reykjavik, framförde de låten för första gången på en konsert på Bath Festival… resten är historia …
 
I helgen drömmer vi om fred på jorden!
Våra tankar är hos alla de tusentals oskyldiga afghaner som tvingas fly för livet från sitt hemland.
 
Vrid upp volymen och ta hand om varandra därute!
 
“So now you’d better stop and rebuild all your ruins
 
For peace and trust can win the day despite of all your losing”