2807
post-template-default,single,single-post,postid-2807,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 13.08.21

I will be King. 13 augusti är en mörk dag i almanackan över brott mot mänskliga rättigheter. Strax efter midnatt den 13 augusti 1961 började polis och militär att bygga barriärer av tegelsten och taggtråd mellan den östra (Sovjetkontrollerade) och den västra (demokratiska) delen av Berlin. 

I augusti hade Walter Ulbricht, kommunistledaren i Östtyskland, fått klartecken från den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov att börja ”försegla” alla övergångar mellan Öst- och Västberlin. Taggtråden ersattes senare av en 3,6 m hög och ca 18 mil lång vägg av betong, komplett med vakttorn, maskingevär och strålkastare. Östtyska officerare som kallas Volkspolizei (“Volpos”) patrullerade längs Berlinmuren dag och natt.

Anledningen till att muren byggdes var för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin.

Mellan 1949 till 1961 flydde nästan 3 miljoner människor från Östtyskland. I juli 1961 flydde nästan 1000 personer om dagen.

… och resten är, som man säger, historia. Dock en jävligt mörk sådan.

Gränsen öppnades igen den 9 november 1989 då muren började rivas…

Första veckan efter semestern är till ända… även om det varit en liten smygstart.

Kanske det är din sista semesterhelg eller första efter semestern… men det är helg iaf.

Att musiksätta denna fredagsbit var inte svårt. Fanns egentligen bara ett alternativ. Vi skjuter in lite hopp. Ha en skön helg alla…

 

”And we kissed as though nothing could fall 

(Nothing could fall)

And the shame

Was on the other side

Oh we can beat them

For ever and ever

Then we could be Heroes

Just for one day…