2788
post-template-default,single,single-post,postid-2788,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 02.07.21

Fredagsbiten: Walk, man! Den 1 juli 1979 lanserade det japanska hemelektronikföretaget Sony en personal cassette player (egostereo) senare kallad Walkman. Från början hette den TPS-L2 (kan det vara en ingenjör som kom på det namnet?), så när den lanserades utanför Japan kallades den för; Sound-About (USA), Stowaway (UK) och här i Sverige Freestyle – riktigt töntigt. Till slut blev det Walkman som gällde, även om det satt långt inne i Sverige (”…spela freestyle med fräck musik…”). Walkman blev ett generisk ”varumärkesord” som beskrev all typ av portabel lyssning, i Sverige gällde detta även för nämnda Freestyle.

Men Sony var inte först med egostereo, i Tyskland hade Andreas Pavel tagit fram och fått patent på Stereobelt, Toshiba hade en Walky och AIWA en Cassette Boy. Redan 1975 presenterade Roy Bowers sin Astraltune Stereopack. Vi som läste amerikanska skidtidningar i slutet av 70-talet kommer kanske ihåg bilder på skidåkare med en vadderad påse på magen innehållandes en kassettspelare med ett par stetoskopliknande hörlurar. Man kunde se freestyle-skidåkare dansa fram i pisten med sin lådan på magen. Tyvärr glömde Roy att söka patent för sin Astraltune… Själv gjorde jag min egna variant, kassettspelare i ryggsäcken med en såndär hörsnäcka i ena örat… ingen mycket till stereo men lite svag musik i ena örat. Och man kunde ju byta till andra örat när man ville ha lite förändring. 

Walkman produktutvecklades under åren med varianter som var vattentäta, hade mega-bas-ljud, hade inspelningsmöjlighet, hade radio, för cds, hade automatisk vändning av kassette, hade Dolby-ljud etc.

Efter 30 år och typ 200 miljoner sålda Walkmans lades tillverkningen ned, marknaden hade då tagits över av i-Pods och andra digitala spelare.

Egostereo föresten… kommer ihåg att i mycket av reklamen för Walkman var det två personer som lyssnade ihop, det fanns ju två utgångar för hörlurar och det bästa av allt den orangea Hot Line-knappen som man kunde trycka in och då prata med varandra i nån form av inbyggd mikrofån.

Hur är det då med Walkman i populärkultur? Kommer ni ihåg filmaffischen till Foot Loose, där Kevin Bacon dansar och lyssnar på en Walkman… oklart om det är en Sony. I Back to the Future har Michael J. Foxs karaktär Marty McFly en AIWA. I Guardians of the Galaxy finns några scener med en gammal Sony Walkman. Den skönaste ”Walkmanscenen” är ändå i 48 Timmar när Nick Noltes karaktär skall hämta ut Eddie Murphys karaktär från finkan. Eddie sitter i sin cell med solbrillor och en Sony Walkman och lyssnar och sjunger med i The Polices Roxanne! Klassiker!

Walkman fick oss att lyssna på musik på ett nytt sätt och oxå sjunga, hellre än bra, på bussen, i systemkön eller på jobbet.

Så på med lurarna, vrid upp volymen och sjung med i Roxanne!

Nu tar vi helg…

”You put it on your head and you can walk, man!”