2773
post-template-default,single,single-post,postid-2773,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 25.06.21

Fredagsbiten: Midsommarafton. Prince and The Revolution. Vi drar igång midsommarhelgen med en låt från Prince grymma album Purple Rain som släpptes den 25 juni 1984. Purple Rain är Princes sjätte album och blev Princes stora genombrott och placerades sig överst på både musik- och biotoppen. Purple Rain var också titeln på en film inspirerad av hans eget liv, där han själv spelar huvudrollen. Lets go crazy låg etta Billboards albumlista 24 veckor i rad. Purple Rain vann en Oscar för bästa soundtrack och två Grammys för bästa soundtrack och bästa rockframträdande av duo eller grupp (Prince and the Revolution). Albumet genererade flera hitlåtar, däribland ”When Doves Cry” och ”Let’s Go Crazy” som båda toppade Billboards singellista. Balladen ”Purple Rain” låg tvåa på listan och är en av Princes mest kända låtar  Albumet har sålt i 25 miljoner exemplar världen över och är Princes bäst säljande album. Purple Rain finns ibland med på listor över musikhistoriens bästa album och 2007 utsåg Vanity Fair Purple Rain till tidernas bästa soundtrack, de beskrev albumet som en felfri kombination av ”funk, R&B, pop, metal, and even psychedelia into a sound that defined the ’80s.”

En som inte gillade Purple lika mycket var en kvinna vid namn Tipper Gore (Al Gores fru). Hon ska köpa födelsedagspresent till deras dotter som fyller år och eftersom Purple Rain är albumet alla snackar om 1984 så tänker hon; ”Varför inte? Alla gillar ju Prince” utan att ha hört hans musik. Mamma Tipper och 11 åriga dottern sätter sig vid skivspelaren för att lyssna tillsammans och hör bland annat Prince sjunga; ”She was masturbating with a magazine… ” i låten ”Darling Nikki”. Både mor och dotter blir generade, och Tipper Gore blir arg, jättearg, så får man inte göra tänker hon och som den politiker hon är drar igång en kampanj som resulterar i att hon är med och grundade Parents Music Resource Center 1985. De arga föräldrarna lyckades införa varningsetiketter på album med i deras tycke stötande sångtexter, ”Parental Advisory”. Föräldrarorganisationen gjorde en lista över de 15 låtar man ogillade mest – The Fifhy Fitteen (De femton snuskiga)*. ”Darling Nikki” var med på den listan, så även Sheena Eastons låt ”Sugar Walls”, också komponerad av Prince. Listan hade olika koder för att klassificera på vilket sätt låtarna var stötande. V för våld (Violence). O för hänvisningar till det ockulta (Ockult). D/A för överanvändande av droger/alkhohol (Drugs/Alcohol. X för sexuellt innehåll. (Sexual Content). Så det kan bli…

Vi önskar er alla en vild och glad midsommar! Lets go crazy!

Let’s go crazy
Let’s get nuts
Let’s look for the purple banana
’Til they put us in the truck, let’s go!

 

* The Fifthy Fifteen: Judas Priest – ”Eat Me Alive” – klassificering: X, Mötley Crue -”Bastard” – klassificering: V, Prince & The Revolution – ”Darling Nikki” – klassificering: X, Sheena Easton – ”Sugar Walls” – klassificering: X, W.A.S.P. – ”Animal (FUCK Like a Beast)” – klassificering: X, Mercyful Fate – ”Into the Coven” – klassificering: O, Vanity – ”Strap on Robbie Baby” – klassificering: X, Def Leppard – ”High n’ Dry” – klassificering: D/A, Twisted Sister – ”We’re Not Gonna Take It” – klassificering: V, Madonna – ”Dress You Up” – klassificering: X, Cyndi Lauper – ”She Bop” – klassificering: X, AC/DC – ”Let Me Put My Love Into You” – klassificering: X, Black Sabbath – ”Trashed” – klassificering: D/A, Mary Jane Girls – ”My House” – klassificering: X, Venom – ”Possessed” – klassificering: O