2761
post-template-default,single,single-post,postid-2761,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.06.21

”E.T. Phone Home.” Den11 juni 1982 hade den amerikanska science-fiction-filmen Filmen E.T the Extra-Terrestrial biopremiär i USA. Filmen är regisserad och producerad av Steven Spielberg och manuset skrevs av Melissa Mathison.  Den handlar om 10-årige Elliott som träffar E.T, en utomjording som har blivit kvarglömd på jorden, och en unik vänskap mellan de två uppstår. När E.T. blir dödligt sjuk måste Elliott och hans syskon försöka hitta ett sätt för E.T att ta sig hem igen. När regeringen försöker fånga E.T. dras inte bara Elliot utan barnen från hela grannskapet in i hans flykt. I huvudrollerna ses Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Drew Barrymore och Peter Coyote. Filmen gavs ut av Universal Pictures, och överträffade framgångarna med StarWars och blev den mest inkomstbringande filmen genom tiderna, ett rekord som E.T. höll i elva år innan det slogs av Jurassic Park som även den regisserades av Spielberg och som faktiskt också hade premiär 11 juni, 1993.

Veckans låt är en låt om vänskap. Den skrevs av Carol King och gavs ut i januari 1971 på hennes platta Tapestry. Albumet spelades in på A&M Recording Studios i januari 1971 och hennes vänner James Taylor och Joni Mitchell medverkade på inspelningen. Flera av musikerna jobbade samtidigt med inspelningen av Taylors platta ”Med Slide Slam and the Blue Horizon” där han gjorde en cover på samma låt, gavs ut i april samma år. Kings platta toppade Billboardlistan i 15 veckor men Taylors cover blev en hit först. Han vann en Grammy för Song of the Year, och King fick pris som låtskrivare. Det gjorde King till den första kvinnan som lyckades vinna Grammy ”Grand Slam”, dvs ” Record of the Year (”It’s Too Late), Album of the Year and Best Female Pop Vocal (Tapestry), and Song of the Year (”You’ve Got A Friend”). Taylor’s version vann Best Male Pop Vocal. Men Carole King, som led av scenskräck gjorde vad hon kunde för att undvika media, kom inte till prisutdelningen. Hennes producent Lou Adler tog emot utmärkelsen och fick ringa henne och berätta att hon vunnit. Låten är en reflektion om att vänner kan vara lika viktiga som familj. King säger så här; ”It was as close to pure inspiration as I’ve ever experienced. The song wrote itself. It was written by something outside of myself, through me.”

Vrid upp volymen och glöm inte att ringa en vän ringa i helgen!

”You just call out my name

And you know wherever I

am I’ll come running, running, yeah, yeah, yeah, to see you again.

Winter, spring, summer or fall

All you have to do is call

And I’ll be there, yes I will.

You’ve got a friend”