2741
post-template-default,single,single-post,postid-2741,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 21.05.21

Fredagsbiten. ”Sleeping late and smoking tea…” Idag, den 21 maj är det internationella tedagen. Att te druckits rätt länge vet vi, men riktigt hur länge är lite oklart. De äldsta källorna hävdar att det druckits te sedan 2500 f kr. typ. Allt äkta te härstammar från en och samma asiatiska buske – Camellia Sinensis. Busken är egentligen ett träd, men när trädet odlas klipps det så att det blir mellan en och en och en halv meter högt och känns då mer som en buske. Detta görs för att man lättare skall komma åt bladen. Hur bladen beredes för att få fram olika tesorterna är en lång historia som får berättas nån annan gång. Till Sverige kom teet redan på tidigt 1700-tal men blev populärt först under 1900-talet. Eftersom vi är det kaffeland vi är så dracks te under lång tid mestadels i de finare salongerna men det har väl med åren accepterats och är väl idag nästan folkligt?

Mjölk eller inte mjölk i teet är en vattendelare. Och om mjölk, skall den tillsättas före eller efter teet?

Hur dricker ni ert te? Själv vill jag ha Earl Grey med lite Lapsang Souchong i 96°C vattnet, teet får sedan dra i typ 4 min. Adderar en skvätt (ganska stor) kall mjölk.

Tebjudningen i Boston (aka Boston Tea Party) var en protest mot skatten på te. Den inträffade 16 december 1773 i Bostons hamn. The Sons of Liberty smög sig ombord på ett antal engelska fartyg och vräkte ned 342 lådor te i havet. Händelsen anses vara startskottet på den amerikanska revolutionen.

Tea Party-rörelsen är något helt annat men de tog sitt namn efter Boston Tea Party.

Hur får vi ihop detta till en Fredagsbit undrar kanske ni som läser detta? The Bad Boys of Boston förstås – Aerosmith! Textraden ”Sleeping late and smoking tea…” kommer från låten Mama Kin, en av de låtar Steven Tyler skrev till Aerosmith första album. Han hade ett ganska stort självförtroende och sa till bandet att: ”Killar, denna låten kommer ge oss ett skivkontrakt”. Den aktuella textraden har diskuterats en del; vad betyder texten? Menar han verkligen röka te? Fundera i grupp och kommentera gärna!

Efter ett 30-tal albumsläpp och över 150 miljoner sålda plattor (ett av världen mest säljande band) så kan man säga att det fanns nog en del självförtroende…

Tänker att vi tar helg nu, ta en kopp te och vrid upp volymen!

Ta iväg det: The Toxic Twins och gubbsen i Aerosmith!

”Keepin’ touch with Mama Kin

Tell her where you’ve gone and been

Livin’ out your fantasy

Sleeping late and smoking tea…”