2729
post-template-default,single,single-post,postid-2729,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 14.05.21

Den 14 maj 1796 görs världens första vaccination. Det är en brittisk läkare vid namn Edward Jenner som har upptäckt att mjölkerskor, som via korna de mjölkat har smittats av den för människor ofarliga sjukdomen kokoppor därefter blivit immuna mot den beryktade sjukdomen smittkoppor. Genom att infektera en person med kokoppor hoppas Jenner göra personen immun mot smittkoppor. Jenner infekterade en åttaårig pojke med kokoppor och sedan med smittkoppor. Några veckor senare kan han konstatera att hans experiment lyckats – pojken hade utvecklat immunitet och förblev frisk. Ordet vaccination är sprunget ur latinets ord för ko: vacca. Smittkoppor tros ha dödat nästan 60 miljoner människor i Europa bara under 1700-talet. Inom några år efter Jenners experiment utförs vaccinationer på barn över stora delar av Europa. År 1816 blev det obligatoriskt i Sverige att vaccinera mot smittkoppor.

Idag skriver vi 14 maj 2021 i almanackan och tackar doktor Jenner. Vaccinationerna mot C19 har tagit fart. I veckan har ena halvan av Alexén Avehall Advisory fått sin första vaccinshot. Det känns hoppfullt. Veckans låt skrevs 1965 av Anthony Newley och Leslie Bricusse för musikalen The Roar of the Greasepaint – the Smell of the Crowd där den framfördes av Gilbert Price. Vi väljer Nina Simones gåshudsframkallande tolkning. Varsågod och njut. Fin hoppfull fredag på er!

”…it’s a new dawn  it’s a new day, it’s a new life…and I’m feelin’ good!”