2694
post-template-default,single,single-post,postid-2694,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 23.04.21

1-2-3-4! Den 23 april, 1976 släpper Ramones sitt självbetitlade debutalbum ”Ramones”. En platta som revolutionerade rocken och blev nån form av startskott för punken… även om de själva inte såg sig som punkare. Som så många fantastiska plattor blev den ingen kommersiell framgång direkt men fick en många positiva recensioner och lovord. Senare har den som sagt fått sitt erkännande och räknas som en av de viktigaste rocklattorna.

Danny Fields, fd. manager åt The Stooges, som tog sig an bandet och blev deras manager har sagt så här om debutplattan: ”People had had enough of Deep Purple and Emerson, Lake and Palmer, all that 1970s pretentiousness. They wanted to know the secret of the Ramones’ fame. We told them: it wasn’t about virtuosity, it was about ’just do it’. The band kickstarted the whole DIY, you-don’t-have-to-play-well ethos.”.

Plattan spelades in under en vecka (7 dagar!!!) i januari 1976 i Plaza Sound Studio till en kostad av $6,400. Craig Leon producerade.

Plattan innehåller 14 låtar som spänner över 29 min. 4 sek. – korta snabba låtar. Kortaste låten är 1 min. 32 sek. och längsta 2 min. 40 sek. Många av låtarna ligger 160 bpm… live kunde de komma upp i typ 180 bpm, rätt snabbt asså! Låttexterna handlar om; våld, droger, relationsproblem, manlig prostitution, humor och nazism typ…  

Finns mycket att säga om detta dysfunktionella band och om denna dunderdebutplatta; Blitzkrieg Bop, Beat on the Brat, Judy is a Punk, Now I Anna sniff Some Glue, 53rd & 3rd, Today Your Love, Tomorrow the World… – sicka låtar asså!

Men Fredagsbiten denna vecka blir en av mina favoriter från plattan – Havanna Affair… ha en skön helg, vrid upp volymen och häng med på luftgitarr, obs! bara downstrokes! (Live från nyårsafton 1977, London)

”I used to make a living, man, picking the banana…”