2686
post-template-default,single,single-post,postid-2686,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 16.04.21

Fredasgbiten: Den 16 april 1953 invigdes The Royal Yacht Britannia – ett av världens mest kända flytande kungliga fartyg. Dåvarande brittiska kungen George VI var sjuk redan när ritningarna togs fram och tanken var att resor till sjöss skulle förbättra hans hälsa. Tyvärr dog han bara två dagar efter att John Brown-varvet i Clydebank i Skottland fått ordern. Ett år senare var det dags för sjösättning. Fartygets namn hemlighölls ända till den officiella invigningsceremonin som hölls mindre än två månader före drottning Elisabeths kröning. Den blivande drottningen tillkännagav namnet under folkets jubel och krossade en flaska vin mot skrovet – champagne ansågs vara för extravagant i efterkrigstidens Storbritannien. Britannia byggdes för att kunna omvandlas från flytande kungligt lyxresidens till ett sjukhusfartyg i händelse av krig, något som aldrig inträffade.
 
Britannia var ett av den brittiska kungafamiljens glamourösa hem i mer än 40 år, gjorde 696 utlandsbesök och 272 resor i brittiska vatten, totalt seglade hon över en miljon sjömil på världshaven med olika kungligheter, politiker och andra kändisar ombord. Nelson Mandela och Sir Winston Churchill, Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford, Ronald Reagan, Bill Clinton, Frank Sinatra och Liz Taylor för att nämna några.
 
Fyra kungliga par firade sina smekmånader ombord, först ut var Prinsessan Margaret och Anthony Armstrong-Jones kryssade i Karibien 1960. Prinsessan Anne och kapten Mark Phillips gjorde samma resa 1973 men efter en vecka av storm och sjösjuka gav de upp och lämnade fartyget. Prins Charles och prinsessan Diana kryssade i Medelhavet 1981 och prins Andrew och Sarah Ferguson tog en tur runt Azorerna 1986. Numera är Britannia pensionerad från kunglig tjänst och en populär turistattraktion där i Edinburgh där hon ligger förtöjd.
 
Veckans låt är Till Havs, och videon är från samma år som Britannia sjösattes. Missa inte när Jussi svarar lite soft på Sigge Fürsts stela femtiotalsfrågor i tvs barndom … Fläska på volymen och njut av Sveriges vackraste tenor ever!!! Skön helg på er!
 
På endlös led är livet fritt, ej trives tvång
När havet sjunger, grönt och vitt, sin höga
Frihetssång
Till havs, till storms, du djärva jakt
Till storms, till havs, var man på vakt
Till havs!
 
#aaaccc #fredagsbiten #jussibjörling #siggefürst #theroyalyachtbritannia #britannia #theroyalyachtbritannia #britannia #queenelisabeth #tillhavs #gustafnordqvist