2666
post-template-default,single,single-post,postid-2666,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 09.04.21

The Lunatics (Have Taken Over the Asylum). Strax efter midnatt den 9 april 1940 inleds Operation Weserübung. Hitler och Tyskland har bestämt sig för att invadera de neutrala staterna Danmark och Norge. Målet med invasionen var att ta kontroll över de norska hamnarna och säkra järnmalmstransporterna från Sverige och säkra transportväg över Danmark, framför allt att kunna mellanlanda på jylländska flygplatser. Och självfallet skulle länderna bli en del i det kommande Stortyska Riket. Danmark, som inte var rustat för krig, kapitulerade efter typ fyra timmar. När de tyska bombplanen började cirkulera ovanför Köpenhamn var det dax att lägga sig… Norrmännen bjöd på motstånd och höll ut i ca. två månader innan landet var helt ockuperat. Bland annat torpederades den tyska kryssaren Blücher tidigt på morgonen den 9 april i Oslofjorden. Två torpeder träffade kryssaren midskepps och den sjönk, 1000 tyska soldater dog. Blücher ligger nu på 90 meters djup i Oslofjorden. 

Om vi skall belysa Sveriges agerande i samband med Operation Weserübung behövs nog lite mer utrymme än ett blogginlägg för en Fredagsbit. Men man brukar ju lite skämtsamt säga att det tog tyskarna fyra timmar att invadera Danmark, två månader att invadera Norge och ett telefonsamtal att invadera Sverige. Under transiteringsperioden (1940–1943) transporterades över 2,1 miljoner tyska soldater, 100 000 vagnslaster med vapen och krigsmateriel. Transporterna upptog tidvis 10% av det svenska järnvägsnätets transportkapacitet. Man kan fundera på om det var rätt eller fel… Men det är, som sagt, en annan diskussion.

1981 lämnar Terry Hall, Neville Staple och Lynval Golding sitt band The Specials för att starta Fun Boy Three. Med sig har de en låt som var tänkt för The Specials men som istället blir Fun Boy Threes första singel. 

The Lunatics (Have Taken Over the Asylum) som ungefär betyder ”De som är minst kapabla är de som nu har ansvaret att styra”, var då 1981 en protest mot Margaret Thatcher och Ronald Reagans politik. Efter att ha återförenat The Specials beslutade de sig för att spela in en ”cover” låten till plattan Encore som släpptes 2019… Terry Hall förklarar: ”Nothing’s changed! When we wrote it we had Reagan and Thatcher and we thought things couldn’t get worse. Now we’ve got Trump and May!”.

Vi tycker att låten är tidlös, och passar lika bra som soundtrack den 9 april 1940 som till den 9 april 2021… och alla dagar där emellan.

Vi tar helg och sjunger med de glada gossarna i Fun Boy Three. Digga även Terrys fräna frissa!

”We’re all included on the list 

The lunatics have taken over the asylum…”