2656
post-template-default,single,single-post,postid-2656,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 02.04.21

Den 2 april 1939 föddes Marvin Pentz Gay Jr i Washington DC. Hans temperamentsfulla far Reverend Gay var frikyrkopastor och ledare för en konservativ kristen församling, House of God. Marvin började tidigt sjunga i kyrkokören och blev snart solist, musiken blev hans tillflykt från det strikta hemmet. Marvin revolterade tidigt mot sin pappa och ändrade sitt efternamn från Gay till Gaye, inspirerad av sin förebild Sam Cooke som också lagt till ett ”e” i sitt efternamn. I början av 1960-talet upptäckte producenten Berry Gordy honom och såg till att han fick kontrakt med Motown 1961. I och med detta träffade Gaye Berrys syster Anna Gordy som han gifte sig med senare samma år. Karriären tog fart och hitsen avlöste varandra ”I Heard It Through the Grapevine”, ”Let’s Get It On”, ”It takes two” ”Ain’t no Mountain high enough” … Men trots framgångarna accepterade pappan aldrig Marvins karriär som soulartist och hans ”syndiga” livsstil. Dagen innan sin 45-årsdag fick Marvins liv ett allt för tidigt slut då han försökte avstyra att pappan misshandlade mamman. Marvin gick emellan och slog ner sin far. Fadern hämtade då en pistol, vilken han hade fått av Marvin i självförsvarssyfte fyra månader tidigare, och sköt ihjäl sin egen son med två skott i bröstet. Tragedin var ett faktum, men Marvin Gayes musik lever vidare.
 
Veckans låt är ”What‘s going on” från 1971. Albumet med samma namn blev en vändpunkt för Marvin tidigare som inte varit direkt involverad i låtskrivandet och blev det första som han även producerade själv. Hans låttexter som tidigare handlat mest om kärlek och sex blev nu ett uttryck för samhällskritik. Vid den tiden hade både Martin Luther King och Malcolm X mördats och Marvins duettpartner Tommi Terell kollapsade i hans armar under en konsert och dog kort efteråt, Vietnamkriget pågick och amerikanska ungdomar skickades iväg för att återvända antingen i kistor eller som traumatiserade krigsoffer. Marvins bror Frank återvände från Vietnam och berättade om sina erfarenheter av kriget och att komma hem och mötas av ännu mer orättvisa och lidande. Motown var skeptiska men albumet blev succé både kommersiellt och hos kritikerna. 2020 rankades det som nummer ett på Rolling Stones lista över de 500 största albumen genom tiderna.
 
Vi säger som Marvin…
 
“You see, war is not the answer
For only love can conquer hate”
 
Krama varandra i påsk, dra upp volymen och njut av en fin låt!
 
#fredagsbiten #aaaccc #marvingaye #whatsgoingon #soul #motown