2603
post-template-default,single,single-post,postid-2603,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 05.03.21

Den 5 mars 2002 sändes det första avsnittet av The Osbournes tv-show på MTV. Ozzy, Sharon och deras tonårsbarn; Kelly och Jack samt ett oräkneligt antal katter och hundar öppnade dörrarna till sitt kaotiska hem i Beverly Hills för tv-teamet. Äldsta dottern Aimee ville inte dela sitt liv med tv-tittarna och flyttade in i en gäststuga under inspelningarna. Serien blev ett genomslag för realitytv och fick de högsta tittarsiffrorna någonsin på MTV och vann en Primetime Emmy Award 2002. The Osbournes sändes i tre år fram till 20 mars 2005.
Hårdrockens mest älskade vrak! John ”Ozzy” Osbourne föddes 1948 i arbetarstaden Aston i Birmingham. Hans föräldrar var fattiga, det var en hård men en kärleksfull familj. Som barn var Ozzy rädd för nästan allting. Han hade det tufft i skolan och han hade svår dyslexi, Idag hade han sannolikt fått någon bokstavsdiagnos. Dessutom blev han mobbad, själv var han dålig på att slåss och han upptäckte att han kunde hantera sina plågoandar genom att få dem att skratta istället. Efter skolan hade han svårt att få jobb, men hans pappa hade sina föraningar:
”Jag känner det på mig. Du kommer antingen bli något alldeles extra eller så kommer du att hamna i fängelse”, brukade John Osbourne säga efter ett par öl. Pappa Osbourne fick rätt. Hans son blev tveklöst ett mycket stort namn, men han lyckades också hamna i fängelse innan han hade fyllt 18 år. Den arbetslöse Ozzy försökte sig även på en karriär som inbrottstjuv. Problemet var bara att han var lika usel som tjuv som i skolan. Som tur var träffade han tre killar som skulle bli avgörande för hans liv. Det var Tony Iommi som gick en klass över Ozzy i skolan och redan då galet grym på gitarr, trummisen Bill Ward och basisten Geezer Butler och och sången blev Ozzys grej. tillsammans skulle de lägga grunden för hårdrocken, med sitt band Black Sabbath.
När Ozzy och Sharon träffades jobbade hon för sin pappa som var manager åt Ozzys dåvarande band, Black Sabbath. Då Ozzy sparkades 1979 på grund av sitt drogmissbruk blev hon hans manager. Det har hon varit sedan dess.
”I’m not ever going to say anything bad about my family, but here’s the main thing about the Osbournes: They are all out of their fucking minds. My wife is insane and my kids are insane. I am the one who actually thinks things through”, skriver Ozzy I memoarboken Diary of a madhouse, från 2003.
I förordet skriver Aimee Osbourne: ”Things aren’t as complicated as the show is edited to seem. I think everyone in our family can be portrayed as kind of hectic and crazy and not very rational. We’re all really kind of basic, pretty much like anyone else’s family with the same kind of problems … ”
Det var extremt svårt att välja låt denna veckan. Veckans fredagsbit är ett samarbete med Elton John från senaste plattan som är överraskande bra.
”När jag skrev ’Ordinary man’ så påminde den mig om en gammal Elton-låt. Jag sade till min fru Sharon. Jag undrar om han kan tänka sig att sjunga på den?’. Vi frågade och det gick han med på, så han sjunger och spelar piano på låten”, säger Ozzy Osbourne i ett pressmeddelande.
Det går ju inte att låta bli att älska Ozzy! Vrid upp volymen, nu tar vi helg!
”I was unprepared for fame
Then everybody knew my name
No more lonely nights, it’s all for you”
Vilken är din Ozzy favorit?’