2597
post-template-default,single,single-post,postid-2597,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 26.02.21

”Where do you go to my lovely…” Onsdagen den 26 februari 1969 drog Peter Sarstedts låt Where Do You Go To (My Lovely) in på första plats på UK Singles Chart och låg kvar där i fyra veckor.

Låten är lite omöjlig – en poplåt i valstakt med dragspel. Men igenkänningen är direkt efter de första tonerna. Den kan väl sägas tillhöra kategorin ”Töntiga låtar man gillar” (ej att förväxla med skämslåtar), andra låtar som – enligt mig – oxå tillhör den kategorin är exempelvis Genesarets sjö med Kjell Höglund. 

Det spekuleras förstås om vem som egentligen gömmer sig bakom låtens huvudkaraktär Marie-Claire. Är det Sophia Loren, som växte upp fattig på Neapels bakgator? Eller är det kvinnan som han blev kär i 1965 i Wien… som senare dog i en hotellbrand? Är det den danska sångerskan Nina Van Pallandt? Eller är det en fiktiv, sammansatt person?

Peters ex-fru Anita Atke hävdar iallafall att det är hon, han träffade Atke 1966 när han spelade på gatorna i Köpenhamn (Paris enl. vissa källor). De möttes blev kära, gifte sig -69, fick en dotter och skilde sig -74. Anita jobbade sedan som tandläkare i Köpenhamn.

Låten handlar om flicka, Marie-Claire som växer upp på Neapels bakgator, hon växer upp, utbildar sig och kommer till slut att tillhöra ”the jet Set”. Texten dräller av referenser till personer och platser mm; Marlene Dietrich, Zizi Jeanmaire, Pierre Balmain, Boulevard Saint-Michel, Rolling Stones, Sacha Distel, Sorbonne, Picasso, Juan-les-Pins, Topless swimsuit, Saint Moritz, Napoleon Brandy, Aga Khan, Racehorse, Back streets of Naples, Marie-Claire…

Where Do You Go To (My Lovely) var Sarstedts första och största hit, men man kan inte riktigt kalla det för en ”one-hit-wonder”, han fick ett antal framgångsrika låtar efter den… ingen lika stor dock. Med årliga royalties på £60,000 kallade han låten för sin ”Pensionsförsäkring”. 1997 släppte han låten ”The Last of the Breed” som är en uppföljare till Where Do You Go To (My Lovely), även den full av referenser.

Peter Sarstedt dog 75 år gammal, 2017 av en neurologisk sjukdom. Where Do You Go To (My Lovely) lever vidare…

Ha en skön helg nu alla och valsa gärna på med lite spontan namedropping…

”You live in a fancy apartment

Off the Boulevard of St. Michel

Where you keep your Rolling Stones records”