2579
post-template-default,single,single-post,postid-2579,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 19.02.21

Fredagsbiten: Den 19 februari 1906 bildades företaget Battle Creek Toasted Cornflake Company – mer känt som Kellogg’s. Bakom de klassiska majsflingorna stod de ganska speciella bröderna John Harvey Kellogg och Will Keith Kellogg. De tillhörde the Seventh-day Adventist Church som förespråkade en avhållsam och hälsoinriktad livsstil. Bröderna Kellogg drev ett hälsocenter (The San), där de försökte utveckla ny vegetarisk mat som passade deras asketiska hälsofrämjande livsstil. De uppfann en metod där man kokade vete, till en gröt som skars i tunna skivor. En dag blev bröderna avbrutna i arbetet och gröten kokade för länge. De ville inte slänga bort maten, utan pressade ut degen på vanligt vis. Den här gången blev det inga plattor, utan istället flingor. De rostade flingorna blev succé. Flera sanatoriekunder tog till och med kontakt med bröderna efter att de hade lämnat ”The San” och ville ha mer.
Will utvecklade sedan frukostflingorna genom att tillsätta bland annat salt och socker, samma Cornflakes som finns än idag. Men John Harvey blev rasande, han hade en egen agenda, han ville utveckla mat som minska den i hans ögon farliga sexlusten. Han vägrar att ge cornflakesen några söta tillsatser och efter att också ha blivit osams över namnet på flingan, Kellogg‘s, pratade bröderna aldrig mer med varandra.
John Harvey Kellogg var maniskt besatt av renlevnad. Han såg som sin livsuppgift att motverka alla former av njutning. Ett av hans stora fokusområden var sexuell avhållsamhet. Antionani var mycket modernt inom läkarkåren på den tiden och JH Kellogg såg som sin livsuppgift att hindra människor, framförallt kvinnor från alla former av sexuell njutning. Han såg cornflakes som medicin mot onani.
Kellogg hävdade att onani orsakade cancer i livmodern, epilepsi, galenskap samt allmän fysisk och psykisk debilitet . Kellogg hade kommit på ett botemedel mot den ”farliga onanin”. I sin bok ”Plain facts for old and Young” skriver han: När det gäller kvinnor har jag funnit att applicerande av ren karbolsyra på kvinnors klitoris är ett utmärkt medel för att hindra abnorm upphetsning.
Så om någon trodde att det värsta Kelloggs Cornflakes har gjort mot kvinnor är att producera reklamfilmer där anorektiska kvinnor stretchar bredvid en pool samtidigt som de långsamt idisslar en skål gråaktiga frukostflingor och framställer det som något slags eftersträvansvärt livsmål får nu omvärdera eller i alla fall addera att urkällan till detta företag även älskade att hälla frätande syra på kvinnors klitoris.
Medan brorsans företag blomstrade höll John Harvey fast vid sin övertygelse med hälsokost och avhållsamhet. Det sägs att han hade 42 barn, men att han aldrig hade sex med sin fru. Alla barn var adopterade. Han fortsatte experimentera bland annat med att tillverka jordnötssmör och han hittade på olika gymnastikprogram, ett slags aerobics på sin tid. Och kanske var det bra att han fortsatte med de sakerna istället, för Corn Flakes lär inte ha någon effekt på den som vill minska sexlusten.
Veckans låt är Tori Amos låt 1994 ”Cornflake Girl”. Inspirationen fick hon från Alice Walkers roman Possessing the Secret of Joy, som handlar om en ung afrikansk kvinna som utsätts för könsstympning. I en intervju berättar honom hur låten kom till ”We were talking about the fact that the women are betrayed, by a grandmother, a mother, or an older sister – that the women you trust the most are taking you into this butchery. And we had a term for those people, those girls that would turn on you, that wouldn’t be there for you, that would maybe expose something you trusted them with, and really let you down – a complete wreckage. So those girls were called Cornflake Girls.”
Trots att låten inleds med ”Never was a cornflake girl” har Amos på grund av låtens titel ironiskt nog blivit förknippad med ”the Cornflake Girl”, något hon även har försökt förklara i intervjuer. ”Raisin Girls” är alltså de multikulturella och fördomsfria, medan ”Cornflake Girls” är ”inskränkta och fulla av fördomar”. Idén till referensen cornflakes och russin kommer från hur de fördelas i en paket frukostflingor vilket innebär att ”raisin girls” är mycket svårare att hitta än ”cornflake girls”.
Några år tidigare innan hon slog igenom behövde hon pengar och medverkade i en reklamfilm för Kellogg’s koncept ”Just Right” från 1987.
Tori fick $12,000 för att klippa av sig håret och spela pianist i reklamfilmen, detta ska jämföras med att hon på den tiden tjänade max $150 på sin egen musik. “I flattered myself with the thought I was the Trojan Horse there : a raisin girl amid cornflake girls,” säger hon. Just Right innehöll både russin och cornflakes. Atlantic Records lanserade en serie cornflakespaket prydda med en bild på Tori Amos för att marknadsföra filmen. Dessa är numera heta samlarobjekt.
Det finns två olika musikvideor till ”Cornflake Girl”. Den brittiska versionen var baserad på Trollkarlen från Oz, förutom att Dorothy kommer till helvetet i stället. Den ansågs lite för ”konstig” för amerikansk publik och en andra anpassad version gjordes.
Vi önskar en skön extravagant helg! Enjoy life!
Never was a cornflake girl
Thought it was a good solution
Hanging with the raisin girls
She’s gone to the other side