2572
post-template-default,single,single-post,postid-2572,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 12.02.21

Instant Karma’s gonna get you. Torsdagen den 12 februari 1970 sänder BBCs Top of the Pops ett filmat framträdande av Lennon/Ono with the Plastic Ono Band. Inslaget är filmat i studion dagen innan och låten de framför är Instant Karma! Låten filmades i två versioner; ”knitting” och ”cue card”. John sjunger till förinspelad musik…

Men låt oss gå tillbaka ca två veckor i tiden. Den 27 januari vaknar Lennon med idén till början av en låttext i huvudet. Idén är sprungen ur ett samtal Lennon och Ono hade med Onos ex-man Tony Cox och hans flickvän Melinda Kendall som de hade besökt i Ålborg under nyårshelgen och nästan hela januari. Samtalet handlade om karma och instant karma. – Begreppet Karma är populärt i de hinduiska och buddhistiska religionerna och betyder ju ​​att dina handlingar påverkar ditt framtida liv. Goda gärningar kommer att ha en positiv effekt medan dåliga handlingar får negativa konsekvenser i ditt liv.  Lennons idé om ”Instant Karma” hänvisar till ett mer omedelbart konsekvens av dina handlingar.

Lennon sätter sig vid pianot och kommer på en melodi och inom en timma har han skrivit färdigt låten Instant Karma! Han vill spela in låten men en gång och ringer sin Beatleskollega George Harrison. Han får oxå tag på Phil Spector, som råkar befinna sig i London, säger till honom ”Come over to Apple quick, I’ve just written a monster.” På kvällen samlas de i Abbey Road Studios, då är även Klaus Voormann (bas), Alan White (trummor) och Billy Preston (piano) med. Låten spelas in och släpp redan den 6 februari. Instant Karma! räknas som en av de snabbaste låtreleaserna i popmusikens historia, från idé, komposition, inspelning och produktion till skivbutik på 10 dagar – Thats instant! (låten släpptes den 20 februari i USA.)

Titeln på Stephen Kings bok The Shining är inspirerad av låtens refräng.

Låt oss titta på ”knittingversionen” av låten från Top of the Pops 12 februari 1970. Ni lär fatta varför den kallas för ”knittingversionen”!

Lite kuriosa 1: Den 20 januari, paret befinner sig då fortfarande i Ålborg, bestämmer sig John att han vill klippa av sitt långa hår. Yoko hänger på och de klipper sina hår kortare än de någonsin haft de under sitt vuxna liv. Kanske var det en reaktion mot 1969 års manifestation Bed Peace och Hair Peace…

Lite kuriosa 2: 1993 användes Instant Karma! i en reklamfilm för Nike, regisserad av David Fincher. Yoko fick mycket kritik för detta men svarade: ”Look, even if we have something against big business, big business is going to thrive. It’s going to be there. The way I see it is: I’ve got an access there for millions of people to hear ’Instant Karma!’; and I got $800,000, which went to the United Negro College Fund. That’s what I got for that song. You have a problem with that? What’s the alternative? Big business is going to be there no matter what we do. So if it’s going to be there, why don’t we use it for positive things. To say this is wrong is the same kind of snobbery as, like, an avant-garde composer saying, ’Ah, we should not do that commercial deal; it’s bad.’ I don’t buy that. I mean, what is sell-out? What does sell-out mean?”

Ha en skön helg och hoppas ni får skina av lite Instant Karma!

”Why in the world are we here

Surely not to live in pain and fear…”

”Well we all shine on

Like the moon and the stars and the sun

Well we all shine on

Ev’ryone come on…”