2557
post-template-default,single,single-post,postid-2557,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 05.02.21

Mannen av folket som fick århundradets toppjobb … Den 5 februari 1818 dör den svenska kungen Karl XII och nu inleds ny dynasti i Sverige. Den nya kungen får namnet Karl X VI Johan, men det är inte hans riktiga namn. Han heter egentligen Jean Baptiste Bernadotte och är varken svensk eller av kunglig börd, tvärtom är han en enkel borgarson från Frankrike som gjort karriär inom det militära under revolutionsåren i Frankrike. Att han skulle bli Sveriges kung hade varken han eller någon annan tänkt sig men ödet ville annorlunda. Det var en orolig tid. Bara de två senaste decennierna hade landet upplevt såväl kungamord (Gustav III) som statskupp (avsättningen av Gustav IV Adolf), ett misstänkt förgiftningsfall av tronföljare (den danske prinsen Karl August) och en lynchning på öppen gata av en känd svensk hovman (Axel von Fersen). Europa hade under samma tid befunnit sig i nästan ständigt krigstillstånd. Napoleon Bonapartes framgångar verkade aldrig ta slut, under några korta år hade han förvandlat större delen av kontinenten till en familjeangelägenhet med bröder och svågrar på var och varannan tron. Han jämfördes av många, inklusive sig själv, med Julius Caesar.

I ett misslyckat krig hade Sverige precis förlorat Finland med 1 miljon av våra invånare till Ryssland efter att det i 700 år varit en del av det svenska riket. Den stukade svenska regeringen vågade efter freden inte fatta några beslut med utrikespolitiska följder utan att först rådgöra med Napoleon. Majoriteten av den svenska officerskåren ville ta tillbaka Finland så fort som möjligt och de flesta menade att det enda sättet var att vi lierade oss med Frankrike, samtidens största militärmakt, och att vår nya tronföljare skulle vara en person som stod Napoleon så nära som möjligt. Valet faller till slut på en lång, mörklockig fransk fältmarskalk vid namn Jean Baptiste Bernadotte. Han var fyrtiosju år gammal och hade en lång och dramatisk karriär bakom sig då han utsågs till svensk kronprins. Hans hustru Désirée var dessutom syster till Napoleons storebrors fru så där säkrades blodsbanden till kejsaren.

När JBB kröns till kung dör den tidigare kungaätten ut och Sverige får en ny dynasti, Jean Baptiste Bernadotte blir den första kungen i den Bernadottska blodslinjen, men på samma gång blir han den sista kungen i Sverige som har någon egentlig makt och när kronan sätts på hans huvud, den 11 maj 1818 har JBB gjort den mest maxade klassresa uppåt man kan tänka sig.

JBB satt kvar på tronen till sin död 1844 och var hyfsat omtyckt av folket trots att han aldrig lärde sig svenska. Hans valspråk var ”Amor populi premium meum. (Folkets kärlek, min belöning.)

Ätten Bernadotte är i dag den enda av alla de kungahus som kom till makten under Napoleonepoken, som fortfarande sitter kvar på tronen.

Fredagsbiten idag blir ”Riding With the King”. Originalet skrevs av John Hiatt och släpptes på albumet med samma namn 1983. Vi spelar BB Kings och Eric Claptons cover från deras album som också heter Riding With the King från 1987.

I stepped out of Mississippi when I was ten years old

With a suit cut sharp as a razor and a heart made of gold.

I had a guitar hanging just about waist high And I’m gonna play this thing until the day I die.

#fredagsbiten #aaaccc #jeanbaptistebernadotte #karlXIVjohan #napoleon #bernadotte #johnhiatt #ridingwiththeking #bbking #ericclapton  #theking #tjabo #tgif #fredagsbitenthethird