2539
post-template-default,single,single-post,postid-2539,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 15.01.21

The day the music died – 15 januari 1972 peakade Don McLeans singel American Pie på Billboard Top 100 och låg kvar på förstaplatsen i fyra veckor. LPn med samma namn hade släppts redan i oktober 1971. Trots att låten var över åtta minuter lång (8:33) så blev den en radiohit.

Låtens text har diskuterats och dissekerats fram och tillbaka, det dräller av kryptiska referenser. Don McLean själv har i stort sätt vägrat svara på frågor och påståenden om textens innehåll. Han säger: ”I wanted to write a big song about America”. Den beskriver väl nån form av kulturell och politisk förändring i USA under 60-talet – ett sorts farväl till den amerikanska drömmen. 

Vad vi vet är att ”The day the music died” syftar på den 3 februari 1959. Den dagen då planet med Buddy Holly, Richie Valens och J.P. Big Bopper Richardson störtade på en majsåker strax norr om Clear Lake, Iowa. Musikerna var då på väg till en spelning i Fargo, North Dakota.

I övrigt finns där referenser till; vietnamnkriget och den sociala revolutionen i USA, Bob Dylan (The Jester – voice of the people), Elvis (The King), Rolling Stones (Jack Flash), Beatles (Seargents played… The quartet practiced in the park), The Byrds (Eight Miles High), Janis Joplin (I met a girl who sang the blues…), John Lennon/Vladimir Lenin (Lennin),  politisk medvetenhet (Lennin read the book on Marx) Rehab, (fallout shelter), Altamont Festival (the flames climbed high in the night, satan laughing with delight), Charles Manson/Manson Family (Helter Skelter), John F Kennedy/Robert Kennedy/Martin Luther King (the father, son and the holy ghost), The Monotones (Book of Love)… gud, djävulen doge… finns hur många tänkbara referenser som helst. Nån du saknar eller tror annorlunda kring? Skriv i kommentarsfältet nedan!

Om sin eventuella förekomst i sången säger Bob Dylan: ”Yeah, American Pie, what a song that is, a jester? Sure, the jester writes songs like Masters of War, A Hard Rain’s a-Gonna Fall, It’s Alright, Ma – some jester. I have to think he’s talking about somebody else. Ask him.”

Vad har då McLeans magnum opus betytt för honom själv? ”Den har betytt att jag inte har behövt jobba om jag inte känt för det…”. Enbart American Pie drar in över $400.000 om året i royalties. Don var ju oxå smart att namnskydda American Pie, vilket betyder att om någon t.ex vill döpa en biofilm till American Pie så får de betala en liten avgift till Don.

Tänker att vi smyger in i helgen med denna fantastiska låt vars refräng de flesta av oss, de flesta i världen kanske, kan bättre än vår egen nationalsång. Chansen är stor att det gäller även för kommande generationer.

”So bye, bye, Miss American Pie

Drove my Chevy to the levee but the levee was dry

And them good ole boys were drinking whiskey ’n rye

Singin’ this’ll be the day that I die

This’ll be the day that I die…”